Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

4.12.2013

Sillan tulishow

Avajaisia oli seuraamassa noin 4500 katsojaa

Kirjastosilta avattiin tulen ja valon juhlassa

– Kaupunki on taas sillan verran parempi kevyen liikenteen kulkijoille, totesi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen avajaispuheessaan. Sillan käyttöön vihkinyt rouva Jenni Haukio toivoi, että Kirjastosilta johdattaisi kaupunkilaiset nimensä mukaisesti kirjallisuuden luo.

Kirjastosilta avattiin juhlallisin menoin tiistaina 3.12. iltakuudelta järjestetyssä yleisöjuhlassa. Uutta siltaa ympäröivät rannat ja Auransilta täyttyivät ihmisistä, joita saapui paikalle arviolta 4500 henkeä.

Sillan vihki käyttöön tasavallan presidentin puoliso, Turun kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio. Haukio toivoi uuden sillan yhdistävän turkulaisia ja 150-vuotisjuhlaansa viettävää Turun kaupunginkirjastoa entisestään.

– Toivon lämpimästi, että jokainen turkulainen kokisi nyt vihittävän sillan omakseen. Toivon, että silta innoittaisi yhä useampia kaupunkilaisia yhä useammin käymään kirjastossa, kuluttamaan kirjallisuutta ja kehittämään lukemisharrastuksen välityksellä sekä itseään että ympäröivää yhteiskuntaa, Haukio sanoi.

Kirjastosilta

Yllä: Kirjastosilta Auransillalta kuvattuna.

Kirjastosilta yhdistää historiallisen ja modernin Turun

Avajaisten juontajina toimivat Turun Flikka Katja Tihleman ja Turun Poika Juho Kankare. Turun kaupungin tervehdyksen lausui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen.

– Kirjastosilta yhdistää rannat, niiden asukkaat ja palvelut. Se yhdistää myös historian ja nykypäivän; tuo muistumia menneeseen ja uutena kävely- ja pyöräilyreittinä rakentaa kestävää tulevaisuutta, Lehtinen totesi.

Aurajokirannassa oli avajaispäivänä runsaasti siltaan liittyvää ohjelmaa jo ennen illan avajaisia. Tarjolla oli kävelykierroksia Turun silloilla ja näyttelyitä sillan rakentamisesta ja arkeologisista löydöistä. Myös rannan ravintolat huomioivat avajaisjuhlan tarjoiluissaan.

Avajaisia seuraamaan saapuneet Eira Lipponen ja Heidi Mäntylä olivat tyytyväisiä sillan ulkonäköön ja sijaintiin. Keskustassa asuva Lipponen kertoi tulevansa käyttämään siltaa aktiivisesti ja Mäntylä totesi sillan elävöittävän ranta-aluetta.

– Silta näyttää kevyeltä ja sirolta ja istuu kansallismaisemaan kauniisti, Lipponen ja Mäntylä arvioivat.

Sillan vihkiminen

Yllä: Rouva Jenni Haukio leikkaa Kirjastosillan nauhaa.

Taianomainen avajaisesitys huipentui sillan valojen sytyttämiseen

Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen sillalla käynnistyi visuaalisesti huikea tuleen ja valoon perustuva ohjelma, jota siivittivät musiikki ja äänimaisemat.

Esityksen aluksi keskiaikaiset hahmot johdattivat menneisyyden tunnelmaan, muinaisen Pennisillan aikoihin. Tästä edettiin nykyaikaan: paikalliset pyöräilijät ottivat sillan omakseen samalla, kun taustalla kuultiin muun muassa moderni mieskuorotulkinta Varsinaissuomalaisten laulusta. Lopuksi liikuttiin sirkuselementtejä sisältävissä fantasiatunnelmissa, jossa pääosassa olivat merelliset jättinuket.

Esitys huipentui sillan valojen sytyttämiseen, jonka jälkeen silta täyttyi tungokseen asti, kun monituhatpäinen yleisö suuntasi ylittämään jokea ensimmäistä kertaa uudelta sillalta.

Esityksen suunnittelusta vastasi turkulainen teatteriohjaaja Fiikka Forsman, valosuunnittelusta Tero Kärpijoki ja äänisuunnittelusta Tomi Tuominen. Toteutuksessa olivat mukana Tehdas Teatteri, Aura of Puppets, Turun polkupyöräilijät ry, Keskiaika ry, Mieskuoro Naskalit sekä yksittäisiä teatterin harrastajia, tanssijoita ja sirkustaiteilijoita.

Tuotannosta vastasi turkulaisten kulttuuritoimijoiden yhteenliittymä Aurajokiverkosto Turun kaupungin tilauksesta.

Kirjastosillan valoshow

Yllä: Tulen ja valon loistoa avajaisesityksessä

Yleisöä kirjastosillalla

Yllä: Avajaisten päätteeksi silta täyttyi yleisöstä. Kuvat: Olli Sulin ja Sten-Erik Lundsten

Yllä: Avajaisia vietettiin klo 18 alkaen. (Video: Antero Lynne)

 


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 4.12.2013 11:40 ja sivu on julkaistu 4.12.2013 10:19

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi