Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.12.2012

Kummilapsi ja Turun Flikka ja Poika

Turun uusimmalle kummilapselle toivat Turun uusi Flikka ja Poika kaupunginjohtajan tervehdyksen, kaupungin kummilusikan sekä yllätyslahjaksi KUI Design -pipon ja Åboriginal-potkupuvun. (kuva: Leena Hiltunen)

Kummilapset
Turun linnan Ritarisalissa kuningas "löi" kaupungin nuorimmat kummilapset ritareiksi kummilasten vuosittaisessa tapaamisessa. (kuva: Kirsi Storckovius)
Vuoden kulttuuriturkulainen Reijo Mäki
Reijo Mäki sai nimikkopuun Samppalinnan puistoon. (kuva: Paavo Peltola)
Pienet veneet päristelivät joella
Radio-ohjattavat kilpaveneet vangitsivat jokirannan kulkijat seuraamaan kisailua.
Uusittu kaupungintalo
Turkulaiset jonottivat nähdäkseen uusitun kaupungintalonsa.
Giorgio Caselli
Firenzen kuvataidejohtaja Giorgio Caselli kertoi Firenzen kaupungintalon historiasta.
Fourtone Cello Quartet
Fourtone Cello Quartet vastasi kaupungintalon musiikista.
Kekkos-vauvat
Kuuma Ankanpoikanen -nukketeatteriryhmän Kekkos-vauvat liikkuivat jokirannassa koko viikonlopun.

Ilotulitus päätti juhlinnan klo 21

Turku näytti parhaat puolensa kotiseutupäivänä

Aurinkoinen sää toi toreille ja joelle runsaasti väkeä nauttimaan upeasta tunnelmasta ja mukavasta ohjelmasta 52. Turun päivänä.

Jo perinteeksi muodostuneen tavan mukaisesti Turun päivänä ensimmäisenä syntynyt lapsi on kaupungin kummilapsi. Vuodesta 1973 alkanut perinne sai jatkoa TYKS:ssa klo 1.12, kun  turkulaisen Tuija ja Jani Kankkusen perheeseen syntyi suloinen poikavauva. Uusimman kummilapsen strategiset mitat ovat 52 cm ja 3,740 kg.

Aamupäivällä aiempien vuosien 38 kummilapsesta kaksitoista juhli Turun päivää Turun linnassa. Tilaisuudessa olivat mukana sekä ensimmäinen vuodelta 1973 että nyt toiseksi viimeisin eli kulttuuripääkaupunkivuoden kummilapsi.

Vilma Kivekäs ja Lauri Koistinen ovat uudet Turun Flikka ja Poika

Yleisöäänestyksen tuloksena kaupungin 25. edustusnuoret ovat 18-vuotiaat Puolalanmäen lukion Vilma Kivekäs ja Turun ammatti-instituutin Lauri Koistinen.

Turun Flikka ja Poika -finaalissa oli tänä vuonna mukana kahdeksan nuorta. Yleisöääniä annettiin yhteensä 2474 kappaletta. Kolmen tyttöfinalistin joukosta Vilma sai 623 ääntä ja viiden poikafinalistin joukosta Lauri 364.

Nuorten ensimmäiset viralliset edustustehtävät olivat osallistuminen vuoden 2012 Kulttuuriturkulaisen julkistamisseremoniaan ja kaupungin uuden kummilapsen tervehtiminen.

Kotiseutuyhdistys Turkuseuran aloitteesta valitaan joka vuosi Turun Flikka ja Poika, joiden tehtävänä on edustaa kotikaupunkinsa nuoria muun muassa Turun kaupungin, paikallisen yritysmaailman sekä eri yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa vuoden ajan. 

Vuoden 2012 Kulttuuriturkulainen on kirjailija Reijo Mäki

Vuoden 2012 Kulttuuriturkulaiseksi nimetty kirjailija Reijo Mäki sai nimikkopuun Samppalinnan puistoon Turun päivänä. Turkuseura halusi nostaa esiin turkulaisen kulttuuri- ja kirjallisuusalan vaikuttajan ja kiittää häntä hänen panoksestaan Turun kulttuurielämässä.

Seitsemättä kertaa valittu kulttuuriturkulainen sai tällä kertaa nimikkopuuksi tammen.

Uudistunut kaupungintalo kiinnosti

Turun uusittu kaupungintalo oli monen turkulaisen kohteena. Jonot venyivät kadulle, kun innokkaat halusivat nähdä vallan tyyssijan, joka on ollut merkittävässä roolissa viimeiset 200 vuotta. Kolmen tunnin aikana talossa vieraili 1 670 kiinnostunutta.

Kaupunkilaisille tarjottiin kaupungintalossa myös Turussa 200 vuotta sitten tapahtuneen keisari Aleksanteri I:n ja kruununprinssi Karl Johanin tapaamisen kunniaksi kahvit ja aleksanterinleivokset.

Turku ja Firenze ystävyyskaupunkeja 20 vuotta

Turku ja Firenze juhlivat 20-vuotista ystävyyskaupunkisuhdettaan Turun päivänä, mistä johtuen kaupungintalolla vierailleet saivat kuulla myös Firenzen kuvataidejohtajan Giorgio Casellin kertovan kotikaupunkinsa kaupungintalon, Pallazzo Vecchion, historiasta ja merkityksestä. 

Turulla ja Firenzellä on kuitenkin yhteyksiä jo 1400-luvulta lähtien, kun italialainen pankkien kaupunki hoiti myös Turun hiippakunnan Roomaan lähettämien verojen ja kymmenysten rahaliikenteen.

Firenze on ollut ennen kaikkea turkulaistaiteilijoiden matkakohde. Ensimmäisten joukossa oli Alexander Lauréus, joka vuoden 1820 päiväkirjassaan kertoo Firenzen matkastaan. Turussa taas saatiin ihailla firenzeläistyylisiä rakennuksia, kuten entistä Suomen Pankin rakennusta Linnankadulla, renessanssiaikaisen firenzeläispalatsin kopiota. Myös Turkua muokannut arkkitehti Charles (Carlo) Bassi sai vaikutteita Firenzestä.

Päivän aikana juhlaa ja markkinahumua oli perinteisten Heikinmarkkinoiden lisäksi Vähätorilla, jossa järjestettiin lasten menopelien kokoontumisajot sekä konsertti. Vanhalla Suurtorilla löytyi designia kolmessa kerroksessa ja joella liikkuivat pikkuiset pikaveneet.

Vuodeta 1961 lähtien juhlittu Turun päivä päättyi perinteiseen ilotulitukseen klo 21.

Aura Street MarketHeikinmarkkinat, Heikinmarkkinat
Aura Street Market tarjosi turkulaisdesignia kolmessa kerroksessa.

Heikinmarkkinoilla tärkein valinta taisi olla musta tai punainen Angry Birds -ilmapallo.

Turun päivän ilotulitus

suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 17.12.2012 15:44 ja sivu on julkaistu 16.9.2012 18:26

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi