Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

26.4.2013

Turussa todettu keuhkotuberkuloosia

Turussa kuudella nuorella aikuisella on todettu keuhkotuberkuloosi. Kyseiset henkilöt opiskelevat Turun ammatti-instituutissa Peltolan koulutalolla ja Turun kristillisellä opistolla.

Keuhkotuberkuloosia sairastavien nuorten lähipiiristä, koulutovereista sekä opettajista on kartoitettu ne henkilöt, jotka ovat mahdollisesti altistuneet tuberkuloositartunnalle. Kaikki altistuneet henkilöt kutsutaan terveystarkastukseen, jossa tehdään mm. keuhkojen röntgenkuvaus sekä otetaan tapauskohtaisesti verikokeita. 

Tutkimukset tehdään kouluterveydenhuollon, työterveyshuollon ja tartuntatautivalvonnan yhteistyönä. Saatujen tulosten perusteella altistuneiden kartoitusta laajennetaan tarvittaessa. Koulujen oppilaille, oppilaiden huoltajille ja opettajille sekä muulle henkilökunnalle on järjestetty tiedotustilaisuus, jossa on kerrottu tartuntatilanteesta ja jatkotoimenpiteistä.  

Altistuminen ei tarkoita välttämättä tartuntaa eikä sairastumista

Tuberkuloosille altistuneista vain noin joka kolmas saa tartunnan ja vain yksi kymmenestä tartunnasta kehittyy kuukausien, vuosien tai vuosikymmenien kuluessa oireiseksi tuberkuloosiksi. Useimmilla tartunnan saaneista bakteerit jäävät uinuvaksi elimistöön eikä niistä koskaan kehity aktiivista tuberkuloositautia.

Sairastumisriski on suurin pienillä lapsilla, iäkkäillä ja niillä, joilla elimistön puolustuskyky on sairauksien ja lääkitysten myötä heikentynyt. Keuhkotuberkuloosin tärkein oire on pitkittynyt, yli 3 viikkoa kestänyt yskä ja yskökset.

Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä, ei esineiden tai käsien välityksellä. Suurin tartuntavaara on samassa taloudessa asuvilla ja niillä henkilöillä, jotka ovat läheisessä ja pitkäaikaisessa kontaktissa sairastuneen kanssa. Tuberkuloosille altistutaan, kun samassa sisäilmassa oleskelevat henkilöt hengittävät tartuttavan henkilön yskiessä, aivastaessa tai puhuessa ilmaan vapautuvia tuberkuloosibakteereja.

Riski tuberkuloosin tarttumiselle on varsin pieni. Viimeisten vuosikymmenten aikana tauti on vähentynyt elintason nousun ja hyvän tuberkuloosihoidon takia. Tuberkuloosi on tartuntatauti, joka on ollut Suomessa aiemmin yleinen kansantauti. Uusia sairastumisia todettiin viime vuonna Suomessa noin 400. Näistä suurin osa oli keuhkotuberkuloosia sairastavia. Noin puolet keuhkotuberkuloosipotilaista on tartuttavia.

Lisätietoa tuberkuloosista: www.filha.fi/suomi/julkaisut/tuberkuloosi

 


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 26.4.2013 13:33 ja sivu on julkaistu 13.2.2013 18:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi