Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

1.10.2013

Kansalaisosallistumisen mobiilisovelluksilla lupaavia tulevaisuuden näkymiä

Turun kaupunki on julkaissut tutkimuskatsauksen, jossa kartoitetaan kansalaisten osallistumista kaupunkien suunnitteluun tukevien mobiilisovellusten (apps) nykytilaa. Tällaiset sovellukset ovat uusi ilmiö. Niitä on otettu käyttöön vasta muutaman viime vuoden aikana, älypuhelimien käytön laajentuessa.

VTM Titiana Ertiön kirjoittamassa katsauksessa tarkasteltiin eri puolilla maailmaa markkinoilla tai kokeilussa olevien sovellusten ominaisuuksia ja tavoiteltuja hyötyjä. Ertiö loi osallistumista koskevien teorioiden avulla tyypittelyn, jolla eroja voitiin analysoida. Tutkimus kattoi lähes 100 sovellusta, joista 35 analysoitiin perusteellisesti.

Tämänhetkistä valtavirtaa ovat sovellukset, joita käytetään tiedonjakamiseen paikallishallinnolta kaupunkilaisille sekä sovellukset, joiden avulla kaupunkilaiset voivat raportoida hallinnolle arkipäiväisistä korjaustarpeista. Esimerkiksi Turun kaupungin kesäkuussa käyttöön ottama MobiiliTurku-sovellus sisältää nämä ominaisuudet.

Kehitystyö vielä alussa

Kekseliäämpiä sovelluksia maailmalla edustavat esimerkiksi ohjelma, joka kartoittaa yksityisautoilulle ekologisemman kulkutavan ja palkitsee sen valinnasta, välittää kyselytutkimuksien dataa paikalliseen käyttöön, tai jolla tekstiviestipohjaisesti kerätään kansalaisten näkemyksiä yleiskaavatyöhön. Kännyköiden gps-paikantimia ja liikesensoreita hyödyntävät mm. seurantatyökalut, joilla kartoitetaan pyöräilijöiden reitistöjä tai paikannetaan autoteiden kuoppia.

- Kehitystyö on kuitenkin vasta alussa, ja kiinnostavimmat sovellukset ovat vielä näkemättä, uskoo Ertiö.

Tulevaisuudessa sovelluksilla odotetaan olevan kaupunkien strategisen suunnittelun kannalta kunnianhimoisempia tavoitteita ja samalla niiden vuorovaikutteisten ominaisuuksien odotetaan korostuvan.

Odotukset kovia

Mobiiliosallistumiseen kohdistuu suuria odotuksia, koska mobiililaitteisiin, erityisesti matkapuhelimiin tuotettujen ohjelmien avulla voi osallistua helposti missä ja milloin tahansa. Kaupunkisuunnitteluun liittyvissä osallistumistilanteissa erityistä hyötyä on siitä, että mielipiteet voi kirjata paikan päällä ja myös esimerkiksi puhelimen kameraa tai gps-paikannusta hyödyntäen.

Uudella osallistumisen muodolla uskotaan voitavan tavoittaa perinteistä laajempia ja erilaisia kohdeyleisöjä, kuten esimerkiksi nuoret aikuiset, jotka eivät osallistu aktiivisesti perinteisin tavoin, kuten kaupunginosayhdistyksissä, alueraadeissa ja muissa kokouksissa.

Tutkimuskatsauksia on Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön julkaisusarja, jossa julkaistaan tiiviitä katsauksia kaupunkitutkimuksen ja -kehittämisen ajankohtaisista aiheista. Tutkimuskatsauksia-sarja toteuttaa Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistä kaupunkitutkimusohjelmaa.

 


Sivua viimeksi päivitetty 1.10.2013 14:58 ja sivu on julkaistu 23.8.2013 8:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi