Isyyden tunnustaminen ja vahvistaminen

Isyyden tunnustaminen tehdään kirjallisesti joko ennen lapsen syntymää esim. avoparit ensisijaisesti äitiysneuvolassa tai lapsen synnyttyä lastenvalvojan luona. 

Mikäli lapsi on tunnustettu ennen syntymäänsä, isyys on mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä ilmoittamalla siitä kirjallisesti lastenvalvojalle. Neuvolassa laaditusta tunnustamisasiakirjasta selviävät lastenvalvojan osoitetiedot. Isyyttä ei näin ollen voida vahvistaa ennen kyseisen määräajan päättymistä. Isyyden vahvistaa maistraatti, jonne lastenvalvoja toimittaa asiapaperit, kun 30 päivän määrä-aika on umpeutunut.

Miehen, joka haluaa tunnustaa isyytensä lastenvalvojalle, on henkilökohtaisesti ilmoitettava lastenvalvojalle olevansa lapsen isä. Lapsen äitiä kuullaan tunnustamisen johdosta. Miehen tunnustettua isyytensä lapsen syntymän jälkeen lastenvalvoja lähettää isyyden selvittämisestä laaditut asiakirjat maistraattiin vahvistettavaksi.

Lastenvalvoja voi äidin suostumuksella nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi oikeudessa, jos isyyttä ei saada selvitettyä lastenvalvojan luona vapaaehtoisesti. Myös miehellä on oikeus nostaa isyyden vahvistamiskanne tietyissä tilanteissa.

Miehen tunnustettua isyytensä lastenvalvoja lähettää viipymättä isyyden selvittämisestä laaditut asiakirjat oman toimialueensa maistraattiin. Maistraatti tekee päätöksen isyyden tunnustamisen hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä. 

Asiasanat: