Apuvälinepalvelut

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline on toimintakykyä edistävä tai ylläpitävä väline tai laite, jota käytetään, kun toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai ikääntymisen vuoksi. Apuvälineen avulla tuetaan kotona asumista ja itsenäistä suoriutumista päivittäisissä toiminnoissa, kuten liikkumisessa, peseytymisessä tai WC-toiminnoissa. Apuvälineet annetaan lainaajan henkilökohtaiseen käyttöön tai luovutetaan omaksi. Hoitotarvikkeet tai kuntoiluvälineet eivät kuulu lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineisiin.

Apuvälinetarpeen voi todeta asiakas itse, hänen läheisensä tai hänet tunteva sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö.

Perusapuvälineitä (esim. kyynärsauvat, suihkutuoli, WC-korotukset) voi noutaa apuvälineyksiköstä ilman lähetettä tai ajanvarausta.

Mikäli asiakkaan toimintakyvyssä, apuvälinetarpeessa tai apuvälineen käytössä ilmenee tarkempaa selviteltävää, tekee Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terapeutti apuvälinearvion. Arviointikäyntiä varten varataan aika Apuvälinelainaamosta, puh. 02 266 2264. Myös kävelytelinearvioihin varataan aina aika etukäteen lainaamosta.

Yksilöllisesti sovitettavien tukien (esim. selkä-, nilkka-, polvi-, kaula- ja rannetukien) tai kroonisen/pitkittyneen vaivan tai vamman vuoksi tarvittavien apuvälineiden (mm. proteesit, ortopediset jalkineet, tukipohjalliset) hankkimista varten tarvitaan Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lääkärin, fysio- tai toimintaterapeutin kirjoittama lähete, jonka perusteella asiakas kutsutaan ajanvarauksella apuvälinealan asiantuntijan (toiminta- tai fysioterapeutti, apuvälineteknikko) vastaanotolle Apuvälineyksikköön.

Terveydenhuollon apuvälinepalvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Apuvälineiden luovutus

  • Laina-aika sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
  • Lainaus on maksutonta.
  • Lainaaja huolehtii apuvälineiden kuljettamisesta.

Apuvälineiden huolto ja korjaus

  • Turun kaupungin hyvinvointitoimialan luovuttamien apuvälineiden huollot ja korjaukset tapahtuvat apuvälineyksikössä.
  • Kiireettömissä huolto- ja korjaustarpeissa pyydetään ottamaan yhteyttä apuvälinehuoltoon ajan varaamiseksi, puh. 02 266 0302.