Terveysaseman valitseminen

Terveysaseman vaihtaminen Turussa

Turkulaisena sinulle on osoitettu asuinalueesi perusteella oma terveysasema. Halutessasi voit valita myös toisen terveysaseman Turusta. Vaihdon voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua aiemmasta valinnasta.

Jos haluat vaihtaa terveysaseman, täytä valintalomake tältä sivulta ja toimita se valitsemallesi terveysasemalle. Henkilöllisyytesi tarkistetaan ensimmäisellä asiointikerralla. Vaihto tulee voimaan viimeistään kolmen viikon kuluttua lomakkeen toimittamisesta valitsemallesi terveysasemalle.

Palvelujen käyttäminen väliaikaisesti toisella paikkakunnalla

Terveyskeskuslääkärin ja -hoitajan palvelut

Jos oleskelet säännöllisesti tai pidempiaikaisesti kotikuntasi ulkopuolella ns. kakkospaikkakunnalla esimerkiksi työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton tai omaisen asumisen vuoksi, niin sinun on mahdollista saada siellä myös kiireettömiä terveyspalveluita kuten terveyskeskuslääkärin tai -hoitajan vastaanottopalveluita omassa terveyskeskuksessasi tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti.

Hoitosuunnitelman saat hoitavalta lääkäriltä/hoitajalta. Ajantasaista hoitosuunnitelmaa kannattaa pyytää hyvissä ajoin ennen siirtymistä ns. kakkospaikkakunnalle. Siellä viimeisimmät terveystiedot sekä lääkemääräykset nähdään luvallasi Kanta-palveluiden kautta. Jos sinulla on Marevan-kortti, paperisia hoitopalautteita tai muita tärkeitä terveyteesi liittyviä papereita, ota ne mukaasi, kun menet asioimaan kakkospaikkakunnan terveydenhuoltoon.

Hoitosuunnitelman yhteydessä on laskutusosoite toisen kunnan terveyskeskusta varten. Sinulta peritään hoidosta toisella paikkakunnalla normaalit asiakasmaksut esimerkiksi lääkärin vastaanottokäynnistä tai hammashoidosta.

Neuvolapalvelut

Äitiys- ja lastenneuvolapalveluita voit käyttää tarvittaessa toisella paikkakunnalla, jos oleskelet siellä väliaikaisesti esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi. Ole yhteydessä omaan neuvolaasi tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Terveyskeskuksen vaihtaminen pidempiaikaisesti

Halutessasi sinun on mahdollista myös valita pidempiaikaisesti eli vähintään vuoden ajaksi terveyskeskus oman kotipaikkakunnan ulkopuolelta. Terveyskeskuksen vaihtaminen toiseen kuntaan tarkoittaa, että terveyskeskuslääkärin ja -hoitajan palveluiden lisäksi myös suun terveydenhuollon, hoitotarvikejakelun ja neuvoloiden palvelut vaihtuvat. Jos haluat vaihtaa terveyskeskustasi, sinun tulee ilmoittaa asiasta kirjallisesti viimeistään kolme viikkoa ennen hoidon tarvetta valitsemaasi terveyskeskukseen. Voit tehdä uuden valinnan aikaisintaan vuoden kuluttua. Terveyskeskuksen vaihtamisesta toiseen kuntaan sinun pitää ilmoittaa sekä uudelle että vanhalle terveysasemallesi. Voit täyttää ja tulostaa tältä sivulta lomakkeen Terveyskeskuksen valinta.