Potatiskaka med sill från Sillikonttori

 

4 portioner
Svårighetsgrad: medelsvår
Tillredningstid: 2 h + 4–6 h nerkylning
(glutenfri, innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter eller ägg)

Restaurang Teinis köksmästare Petri Tauriainen berättar att kombinationen av sill och potatiskaka är inspirerad av klassikern Janssons frestelse. Den starka smaken av matjessill från Suomen Sillikonttori kompletteras av den fylliga parmesan-potatiskakan och den starka osten.

1 kg potatis
2 dl riven parmesanost
smör
salt
vitpeppar
100 g matjessillfilé från Sillikonttori
1–2 dl riven Västerbotten- eller emmentalerost
½ röd paprika
½ gul paprika
¼ zucchini
1 liten lök
smör
salt
späda örter

Skala och skiva potatisen tunt med kniv eller mandolin. Fräs potatisen i smör, tillsätt den rivna parmesanosten och smaksätt med salt och peppar. Lägg potatisskivorna i en ugnsform, tryck ner dem till ett jämnt lager och grädda i ugn i 140 grader i cirka en timme eller tills potatisen är mjuk. Låt potatisen svalna en stund, lägg på en tyngd och ställ in formen i kylen tills potatisen är helt kall. Skär ut åtta runda kakor ur potatiskakan. Använd en kaka som botten, lägg på silltärningar, ost och en andra potatiskaka. Strö över ost. Grädda i ugn i 200 grader tills osten smält och fått färg, cirka 10 minuter. Tärna paprikorna, zucchinin och löken. Stek tärningarna i smör. Smaksätt med salt och servera till potatiskakan tillsammans med sill. Garnera med späda örter.

Se också andra recept från Suomen Sillikonttori:

Mer information