Vad är Europeade?

Den europeiska folktraditionens största årliga fest är Europeade. De konstfulla och färgglada föreställningarna på det fem dagar långa evenemanget sprider sig från scener och salar till gator och torg. Festen för folkmusik och folkdans är avsedd för människor i alla åldrar och den är en mötesplats för den europeiska kulturen och konsten vars syfte är att förena de europeiska folken.

Den första Europeaden ägde rum i Antwerpen 1964 och år 2017 firar evenemanget redan sitt 54-årsjubileum. Initiativtagaren till Europeade, flamländaren Mon de Clopper hade en stark vision om ett öppet och mångkulturellt Europa. Ända sedan Europeade ordnades för första gången har människor klädda i folkdräkter firat festen till takten av traditionella europeiska sånger, musikföreställningar och danser. Enligt den ursprungliga drömmen av de Clopper är syftet med festivalen att fortfarande bidra till samförstånd, respekt och framför allt vänskap och solidaritet mellan folken.

Evenemangets filosofiska grundpelare,”förenade i mångfalden”, stöds också av arrangemangen kring evenemanget: Europeade ordnas varje år i en ny europeisk stad. Årets värdstad för Europeade är Åbo som har äran att ordna den första Europeaden i Finland. Åbo hälsar livsglada folkmusik- och folkdansentusiaster likaså de tiotusentals åskådare som deltar i festen varmt välkomna till evenemanget 26- 30.7.2017.

 

Lyssna på Turjake folkmusikbandets Europeade 2017 ljudspår

 

Onnenfanfaari

 

Onnenpolska

 

Nyckelord: