Året på Klosterbacken

Julen

I museet uppmärksammas julen genom att duka fram jul- och kaffebord i stugor och i kammare. Den riktiga maten sprider sin doft genom rummen, och på kaffeborden ställs de vackraste kopparna fram. Levande ljus sprider stämning i de dunkla husen. Jul på Klosterbacken är en unik upplevelse! 

Till julfirandet hör det traditionella Staffansfirandet. Då skallar den gamla Staffanssången i gränderna, när en skara ynglingar går från gård till gård för att med sin visa tigga om en slant eller en sup. 

Påsken

Till påsktraditionerna på Klosterbacken hör besök från föreningen Ovo Decors medlemmar. De visar traditionellt påskäggsmålande med rötter i bland annat Ukraina, Polen, Tjeckien och Bulgarien. 

Ägget är en vanlig symbol för livet. Ägg användes som lyckobringare och skydd för olycka. Man gav dekorerade påskägg som gåva på påsken, men också under olika livssituationer: då ett bran föddes, då döden knackade på och kanske också som ett kärleksbevis. 

På påsken kan besökaren delta i museets roliga äggrullningstävling, som alltid varit populär bland besökare i alla åldrar. 

Sommaren

Sommartid arbetar hantverkare i museets verkstäder. Här tillverkas varor för museets eget bruk, men också till försäljning i butikerna. 

Till de populäraste verkstäderna hör boktryckeriet, där det går att beställa handtryckta kort för olika ändamål. I museet träffar man ofta också till exempel skomakaren, krukmakaren, tapetseraren och dekorationsmålaren.

Under sommaren ordnas olika temadagar och evenemang speciellt för barn. 

Sommaren på Klosterbacken kulminerar i hantverkardagarna, som samlar tiotals yrkesmän och -kvinnor i verkstäderna. Hantverksdagarna på Klosterbacken har firats sedan 1943.