Julgatan

Bekanta dig med evenemangen på Julstigen:

1.12. den Sagolika julöppningen
8.12. Barnens dag
15.12. Tomte Lopp
22.12. Tomtemössa dagen

Se Julstigens alla evenemang i evenemangskalendern (på finska).

Julparaden och den Sagolika Julöppningen lör 1.12.2018

Den Sagolika julöppningen äger rum på Universitetsgatan den 1 december och omfattar det traditionella följet samt tändningen av gatans julbelysning.

Julparaden startar kl. 16.45 från Biblioteksbron och går längs Västra Strandgatan till Kristinagatan. Alla är välkomna att delta i den roliga paraden! Paraden kulminerar i olika program och uppvisningar samt tändningen av julljus på Universitetsgatan. Julbelysningen längs Universitetsgatan tänds av Åbos stadsdirektör Minna Arve.

Läs hela programmet (på finska)

Julstigen

Åbo centrum bjuder inför jul på en enhetlig evenemangshelhet, Julstigen, där alla över 350 medlemsföretag av Åbo Stadscentrumförening rf deltar i samarbete med Åbo stad och andra aktörer.

Julstigen går genom centrum, och längs med den erbjuds under julsäsongen bland annat ljus, uppträdanden och evenemang. Stigen sträcker sig från Gamla Stortorget ända fram till gågatan genom hela den kommersiella delen av centrum. Julstigen öppnas i samband med den Sagolika julöppningen den 1 december.

Läs mer om Julstigen.

Universitetsgatan förvandlas till en förtjusande julgata, då gågatan pryds med granrisgirlanger och ljusdekorationer. På julgatan ordnas program, tävling och dessutom har barnen möjlighet att träffa julbocken. Julgatan ordnas årligen i samarbete med flera affärer.

Traditionsenligt Den sagolika julöppningen för med sig ljuset till Åbo centrum och fulländar julsäsongens öppning. Den sagolika julöppningen skapar en riktigt mysig julstämning över hela stadens centrum. Till exempel Saluhallen bjuder på julstämning, evenemang och upplevelser för alla åldrar. Varje år i samband med julgatans öppnande ordnas också en imponerande julparad.

Julbelysningen tändes för första gången år 1948 på Universitetsgatan mellan Aura- och Humlegårdsgatan. Julgatan blev genast en bestående del av åbobornas jultraditioner och det årliga högtidliga öppnandet av julgatan blev ett evenemang som hela staden väntar på.