Luciadagen

Ljusen i luciakronan tänds och årets Åbo-Lucia med följe välsignas till sin uppgift som ljusspridare under Lucia-andakten i Åbo domkyrka onsdag 13.12.2017.

Lucia-andakten börjar kl. 17.30 i Åbo domkyrka, Lucia-kortegen går från domkyrkan genast när Lucia med följe skridit ner för domkyrkotrapporna ca kl. 18.15. Allmänheten är hjärtligt välkommen med i följet med lyktor och tomteluvor då kortegen startar mot köpcentret Hansa. På Hansatorget ordnas ett Lucia-evenemang för hela familjen kl. 18 – ca 19 som avslutas med att årets Åbo-Lucia med följe uppträder.

Traditionen med att fira luciadagen den 13 december härstammar särskilt från den svenskspråkiga kulturen. Lucia iklädd en vit dräkt, ett rött bälte och en ljuskrona går runt och sjunger med sina tärnor och sprider ljus i vintermörkret.

I Åbo väljs lucia genom en röstning som ordnas av Folkhälsan och Åbo Underrättelser. I samband med omröstningen ordnas även en välgörenhetsinsamling.

Det första omnämnandet om luciafirandet i Norden är från 1746 i Västgötaland i Sverige. I Åboregionen inleddes traditionen på 1950-talet i Pargas. Åbos lucia har officiellt valts på uppdrag av Folkhälsan 1979, men före detta fick Katedralskolans lucia fungera som en inofficiell ”lucia för staden” vid olika evenemang.

Nuförtiden firas luciadagen förutom som en del av de svenskspråkigas jultraditioner även av finskspråkiga. Dagen firas särskilt i skolor och daghem.