Luciadagen

Åbo-Lucia 2018 kröns och välsignas också i år under en stämningsfull Lucia-andakt i Åbo domkyrka 13.12. kl. 17.30.

Under de höga valven uppträder både lucia med följe samt Åbo svenska församling barnkör.

Domkyrkan fylls ofta tidigt av både stora och små vänner av Lucia-traditionen. Den som inte hinner i tid till kyrkan kan också uppleva Lucia-följet i Hansa-kvarteret samma kväll.

Luciadagen firas också på Thaliatorget i Hansa-kvarteret 13.12. med början kl. 18.00.

Lucia 2018 uppträder med följe på Thaliatorget kl. 19.00.

Lucia-dagens program är ett samarbete mellan Folkhälsan, Åbo svenska församling och Åbo fritidssektor. Efter Lucia-dagen gör Lucia med följe under veckorna fram till jul tiotals besök på daghem, skolor, seniorboenden och föreningsfester.

Traditionen med att fira luciadagen den 13 december härstammar särskilt från den svenskspråkiga kulturen. Lucia iklädd en vit dräkt, ett rött bälte och en ljuskrona går runt och sjunger med sina tärnor och sprider ljus i vintermörkret.

I Åbo väljs lucia genom en röstning som ordnas av Folkhälsan och Åbo Underrättelser. I samband med omröstningen ordnas även en välgörenhetsinsamling.

Det första omnämnandet om luciafirandet i Norden är från 1746 i Västgötaland i Sverige. I Åboregionen inleddes traditionen på 1950-talet i Pargas. Åbos lucia har officiellt valts på uppdrag av Folkhälsan 1979, men före detta fick Katedralskolans lucia fungera som en inofficiell ”lucia för staden” vid olika evenemang.

Nuförtiden firas luciadagen förutom som en del av de svenskspråkigas jultraditioner även av finskspråkiga. Dagen firas särskilt i skolor och daghem.