Sex finländska kuststäder och centrala branschförbund inom marinbranschen har utarbetat ett gemensamt ställningstagande för det finländska havsklustrets framtid. Aktörernas gemensamma mål är att utveckla ett finländskt havskluster som är mer konkurrenskraftigt än förut.

Ställningstagandet har undertecknats av stadsdirektörerna i Åbo, Vasa, Björneborg, Kotka, Raumo och Nystad samt direktörerna från Meriteollisuus ry, Hamnförbundet, Rederiföreningen och Hamnoperatörerna.

Kuststäderna och branschförbunden föreslår att den kommande regeringen utarbetar en konkurrenskraftsstrategi för havsklustret för åren 2016-2022 och startar långsiktiga utvecklingsprogram med finansieringsinstrument. Motsvarande strategier för havsklustret har redan utarbetats i flera av Finlands konkurrentländer.

För att kunna utveckla verksamheten för havsklustret ska den kommande regeringen också förbinda sig att utveckla de datanät, telekommunikationssystem och trafikförbindelser som ingår i och betjänar havsklustret. Det är mycket viktigt att de gällande stödåtgärderna för rederinäringen enligt EU-kommissionens riktlinjer för statsstödet till sjötrafiken vidmakthålls i Finland.

  • Att upprätthålla och utveckla kapaciteten för sjötrafiken, logistiken och marintekniken spelar en varaktig strategisk roll för Finland och att bevara och stärka konkurrenskraften för det finländska havsklustret förutsätter att man långsiktigt och konsekvent satsar på utvecklandet av havsklustret, sägs det i ställningstagandet.

Havsklustret sysselsätter sammanlagt ca 40 000 personer i Finland. Ca hälften av arbetsplatserna finns inom sjötransporten och logistiken och andra hälften inom den marintekniska produktions- och serviceaffärsverksamheten. Den årliga omsättningen för hela havsklustret i Finland är ca 14 miljarder euro.

Produktions- och serviceaffärsverksamheten inom havsklustret omfattar hela Finland. Havsnäringarna har en särskilt stark ställning i näringsstrukturen för Finlands kustområden.

Havsklustret växer också hela tiden både i Finland och internationellt. Tillväxtbranscher är särskilt maritim turism, maritim bio-, energi- och miljöteknologi och maritima naturtillgångar. På dessa satsas också på EU-nivå inom ramen för Blue Growth-strategin.

  • Det konsekventa och långsiktiga utvecklandet av havsklustret stärker Finlands internationella konkurrenskraft i betydande utsträckning särskilt med hänsyn till de sysselsättande effekterna, betonar de undertecknade i ställningstagandet.

Det väsentliga när det gäller att utveckla havsklustret är det långsiktiga stödet från statsmaktens sida och det täta samarbetet mellan aktörerna inom branschen. I ställningstagandet betonas att man måste satsa särskilt på kompetensen och utbildningen, tillgången på den kompetenta arbetskraften, forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten samt förbättrandet av verksamhetsförutsättningarna för företagen i branschen.