Europa Nostra som fokuserar på att värna om europeiska kultur- och byggnadsarv tar evenemanget European Heritage Congress 2017 till Finland och Åbo. I kongressen förväntas hundratals utländska och högt uppsatta gäster delta, och evenemanget har även mycket program som lokalinvånarna kan delta i. Evenemanget kommer till Finland och Åbo 2017 för att fira vår hundraåriga historia som en självständig nation.

Det fem dagar långa evenemanget kulminerar i Europeiska unionens och Europa Nostras kulturarvsprisutdelning där högt uppsatta gäster förväntas delta. Enligt tradition delas priserna ut av organisationens ordförande, operasångaren Plácido Domingo, tillsammans med EU:s kulturkommissionär. Statens högsta ledning förväntas även delta.

– Detta är Europas mest betydelsefulla årliga kulturarvsevenemang och vi är väldigt glada över att äntligen få evenemanget till Finland och Åbo efter att det ordnats i Amsterdam, Lissabon, Aten, Wien, Oslo och Madrid, glädjer sig Europa Nostra Finlands ordförande Tapani Mustonen.

En av höjdpunkterna under Finlands hundraårsjubileum

– Evenemanget kommer att bli en av höjdpunkterna under Finlands hundraårsjubileum. Tack till Åbo stad och de lokala företagen och samfunden som ivrigt börjat utveckla det. Vi vill att alla Åbobor och finländare deltar i evenemanget, konstaterar Benito Casagrande, Åbobon och viceordföranden för Europa Nostra Finland.

Europa Nostra är en medborgarorganisation som värnar om det europeiska kulturarvet samt en paraplyorganisation för nationella kulturarvsföreningar. Man kan även gå med i organisationen som privatperson. Organisationen verkar i 42 europeiska länder – i nära samarbete med Europeiska unionen, Europarådet och Unesco.

Den finska lokalföreningen Europa Nostra Finland rf (EuNoF) grundades i Finland i mars 2011. Föreningen har som uppgift att vara ett verktyg för samarbete mellan finska kulturarvsorganisationer och ta fram den finska kulturarvsdiskussionen och -kompetensen i Europa.

70 internationella kongresser om året

Åbo stad har stött Europa Nostra Finland rf i ansökningsprocessen. Kongresschefen Sari Ruusumo och Mika Akkanen, chef för internationella ärenden, glädjer sig över att evenemanget kommer till Åbo just när Finlands hundraårsjubileum som självständig nation firas.

– Åbo är en europeisk kulturstad och nu har vi igen en chans att lyfta fram Finlands äldsta kulturdestinationer: domkyrkan, Åbo slott och samtidigt bland annat åtskilliga helheter som designats av Alvar Aalto och Erik Bryggman, konstaterar Akkanen.

I Åbo består Finlands självständighetsjubileum 2017 av en serie evenemang vars planering redan har börjat.

– Under de senaste åren har Åbo varit en av Finlands ledande kongresstäder med rentav 60–70 internationella kongresser om året, bekräftar Ruusumo.