Åbo stads kulturutbud presenteras på den Internationella Bokmässan i Åbo 2–4.10.2015 på avdelning A/59. Kom och plocka de bästa aktivitetstipsen för fritiden! Gör bokfynd, utnyttja mässerbjudandena och bli fotograferad som lottovinnare. På Bokmässan publiceras verket Joulurauha Suomen Turusta som Åbo stad har beställt.

Åbo stads kulturutbud presenteras på Bokmässan 2–4.10

  • på avdelning A/59

Åbo Bokmässa
Åbo Mäss- och Kongresscentrum
Mässfältsgatan 9 - 13

Mässerbjudanden till orkesterns konserter

Åbo filharmoniska orkester firar i år både sitt 225-års jubileum och den 150-årige Sibelius. I orkesterns höstprogram serveras bland annat en mångsidig översikt av Sibelius, film- och spelmusik samt en allsångskonsert. Du kan lyssna på orkesterns webbkonserter på mässavdelningen. Till salu finns också biljetter till förmånspris till Sing Along -konserten den 13 november samt symfonikonserten Titaniska monoliter den 19 och 20 november. Som solist vid konserten uppträder violinisten Baiba Skride, som hösten 2014 charmade åbopubliken.

Möt skådespelare vid Stadsteaterns disk

Åbo Stadsteater offentliggör vårsäsongens premiärer precis inför Bokmässan, kom och möt regissören och skådespelarna för en ivrigt väntad urpremiär på avdelningen fredagen den 2 oktober kl. 11–12. Teatern presenterar på mässan sitt mångsidiga program i Logomo och Domino: hösten är full av magnifika föreställningar, tuffa shower och fartfyllda gästföreställningar. På Bokmässan kan du också dyka i Kaikki oikein -lottobollsbadet och bli fotograferad som en krösus.

Stadsbiblioteket tipsar om sina evenemang

På mässavdelningen finns information om Åbo stadsbiblioteks tjänster och evenemang. I biblioteket kan du under hösten delta bland annat i intressanta föreläsningsserier, författarträffar, musikframföranden samt i evenemang för barn och unga.

Tomtegubbens äventyr i Åbo slott får en fortsättning

Åbo museicentrals färskaste publikation fortsätter där Zacharias Topelius älskade saga Tomtegubben i Åbo slott slutade. I boken Tonttu-ukko tarinoi, som Nina Lepokorpi skrivit och Kirsi Haapamäki illustrerat, minns tomten händelser och sina äventyr under gångna sekel. I boken finns 15 korta historier som väcker slottets vardag till liv. Boknyheten finns till salu på mässan för 13 euro.

Ett verk om julfreden från Åbo publiceras på mässan

På Bokmässan publiceras boken Joulurauha Suomen Turusta, som berättar om traditionen att utlysa julfreden. Verket har skrivits av professor Timo Soikkanen, historikern och fackboksförfattaren Tapani Kunttu och kulturhistorikern Tarja Tuulikki Laaksonen. För boken samlades finländares minnen om hur de följt utlysningen av julfreden och evenemanget Ekumenisk jul i Åbo. Boken har beställts av Åbo stad och getts ut av Kustannusosakeyhtiö Otava. Boken kommer ut i bokhandlarna veckan före mässan, du kan bekanta dig med den på avdelningen. Författarna presenterar verket på Bokmässan lördagen den 3 oktober kl. 17.20 på Agricola-scenen.

På avdelningen Åbo Kultur kan du också bekanta dig med boken Arkkipiispantalo – historia ja asukkaat, som publiceras den 24 september. Verket har skrivits av ärkebiskop emeritus Jukka Paarma och publicerad av Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. En av perioderna beskrivs av emeritus professorn i kulturhistoria Kari Immonen. Det historiska verket presenterar bl.a. husets arkitektur, inredning, invånarnas liv och gårdsparkens historia.

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Nyckelord: