Åbo stads sysselsättningsutskott godkände måndagen 28.9.2015 ett principbeslut som gör det möjligt att sysselsätta långtidsarbetslösa för FRK i Åbo. De kommer att hjälpa till med arbetsuppgifter som det stora antalet asylsökande har för med sig.

In i Finland strömmar fler och fler asylsökande och därför behövs det fler människor för att ta hand om mottagningen av asylsökande och organisera materialet. Finlands Röda Kors har ett akut behov av fler hjälpande händer.

Sysselsättningsutskottet beslutade att använda 112.000 euro av 1.080.000 euro som budgeterats för stödsysselsättning till att sysselsätta sådana långtidsarbetslösa som fått närmare 300 dagar arbetsmarknadsstöd för Finlands Röda Kors.

Med summan kan staden anställa cirka 20 personer åt FRK för tre månader. Målet är att FRK självt ska kunna anställa personerna i början av 2016 om TE-byrån beviljar projektet lönestöd.

Stadsstyrelsen i Åbo fattade beslut 24.8.2015 att 800.000 euro av den resterande 1.880.000 euro som reserverats för stödsysselsättning används utan statligt stöd för att sysselsätta sådana arbetslösa som omfattas av kommundelen av arbetsmarknadsstödet och ungdomsgarantin och som varit arbetslösa närmare 300 dagar.

Normalt är det staten som står för lönekostnaderna som åsamkas allmännyttiga föreningar när de anställer långtidsarbetslösa, men eftersom statens pengar har tagit slut Åbo är berett att bära ansvar i den akuta situationen.