Osaava Nainen -mässan på Åbo Mäss- och Kongresscentrum den 23–25.10 bjuder på de bästa evenemangstipsen för Åbo stads kultur- och konstinstitutioner. I Kulturkiosken i mässans entréhall kan du bekanta dig med höstens program och ta del av mässerbjudanden.

Julfestperiodens bästa upplevelser ur Stadsteaterns utbud

Åbo Stadsteater informerar mässbesökarna om sin mångsidiga repertoar och tipsar om höstens föreställningar. Under resten av året visar Stadsteaterns Logomo-teater den paljett- och kristallsmyckade musikföreställningen Tamara och lottokomedin Kaikki oikein som bygger på Anna-Leena Härkönens bok. För vänner av tyngre dramen erbjuds Breaking the Waves med Taneli Mäkelä i en av huvudrollerna.

Domino-teatern dukar under julperioden upp en meny av turnébesök, komedi, dans och magi. Under hösten serveras den bästa jazzen i Finland, ett besök av Pete Poskiparta, Ritva Oksanens jubileums föreställning och Stadsteaterns egna produktioner Americo och Luolamiehen ruuhkavuodet.

På Osaava Nainen -mässan kan du köpa biljett till kvällsshowen Club 27 till mässpris! Där utlovas en gemensam konsert mellan tidernas största rockstjärnor som dött innan de fyllde trettio (bl.a. Janis Joplin, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison). Fråga mer på vår avdelning! Vi delar också ut erbjudanden till höstens föreställningar, kom till Kulturkiosken så får du veta mer.

ÅFO:s jubileumsår kulminerar i munter allsång och ett storslaget Sibelius-maraton

Åbo filharmoniska orkester bjuder mässbesökarna på en översikt av orkesterns mångsidiga senhöst. Sing Along -konserterna i november ger publiken en unik möjlighet att få sjunga populära symfoniska körpartier och ouvertyrer tillsammans med orkestern och kören.

Titaniska monoliter -konserterna låter violinisten Baiba Skrides tolka Béla Bartóks andra violinkonsert och Johannes Brahms fjärde symfoni. I december firar vi Sibelius 150-årsdag med ett tre konserter långt Sibelius-maraton. Glöm inte heller de stämningsfulla kammarmusikkonserterna!

Utnyttja orkesterns mässerbjudanden: kanonbilliga 15 euro för biljetter till Sing Along -konserten den 13.11 och till violinisten Baiba Skrides Titaniska monoliter -konserter den 19 och 20.11. Ordinarie pris för konserterna är 21/16/9 e.

Drottningar, gåvor, konst och historia

I Åbo museicentrals utställningsutbud hittar var och en säkert något som passar. På Åbo slott pågår den mycket populära utställningen Flickkungen – Made in Turku. Den berättar om drottning Kristina och hänger ihop med Mika Kaurismäkis film The Girl King, som spelats in på slottet och som går upp på biograferna i december.

I december invigs också den nya utställningen Kejserliga gåvor från palatset i Pavlovsk på Åbo slott. Den berättar om Rysslands kejserliga gåvotradition och visar upp över 150 överdådiga presentföremål från det kejserliga palatset i Pavlovsk.

Den 23.10 invigs Ismo Kajanders utställning Anartisti på Wäinö Aaltonens museum. Huvudrollen i Kajanders omfattande retrospektiva utställning spelas av assemblage, kollage och installationer som Kajander skapar av alldagliga material.

Under Osaava Nainen -mässan hittar du Åbo stads kulturutbud i Kulturkiosken i Åbo Mässcentrals entréhall.

 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.