En miljon människor flydde i fjol till Europa för att söka skydd från krig och våldsamheter. Migrationen fortsätter och nya asylsökande söker sig även till Åbo. Skulle du vilja delta i att stödja dem som anländer hit?

Finländarna har vant sig vid att leva i ett tryggt land där man tar hand om andra människor. Borde det inte vara självklart för oss att hjälpa andra när vi växt upp i såhär trygga förhållanden?

Visst finns det problem i Finland som måste lösas. Svårigheterna här hemma måste tas på allvar, men den inhemska och den internationella nöden får inte vara varandras motsatser. De utesluter inte varandra.

Det finns ingen lätt lösning på den föränderliga situationen. Alla asylsökande är exempelvis inte intresserade av våra finländska värderingar, vår frihet och vår gemenskap, och alla anpassar sig inte till våra förhållanden. Det är ändå inte rättvist att utgående från det skuldbelägga hela människogrupper, religioner eller kulturer.

Volontären kan bli en vän

Fördomarna utmanas när du tar till dig mod och deltar i volontärverksamheten. Vänverksamheten vid Finlands Röda Kors ger dig möjligheten att bekanta dig med människor som kommit från andra ställen. Den tid och gemenskap som du ger kan vara ett oumbärligt stöd för någon som precis flyttat till Finland.

Röda Korsets mångkulturella frivilligverksamhet finns på flera orter runtom i Finland. Flera andra organisationer och otaliga frivilliga arbetar även för samma mål. Volontärerna kan fungera som vänner i flyktingförläggningarna och ordna läxcirklar, språkklubbar och annan hobbyverksamhet.

Man kan göra helt vardagliga saker med asylsökande och flyktingar, såsom att gå och ta en kaffe, gå på utflykt eller exempelvis spela fotboll. Den tid och gemenskap som du som volontär ger kan vara ett oumbärligt stöd för någon som precis kommit till Finland.

Källa: Finlands Röda Kors

Bild: Stefan Bremer