På Turku Science Parks område kommer en ny företagsservicehelhet att bildas, som kommer att göras flexibel och kundinriktad med hjälp av tjänstedesign. Man vill att företagen är med och designar den nya helheten och deltar i det nätverk som producerar företagstjänsterna.

Företagstjänsterna på Turku Science Parks område genomgår en förnyelseprocess. Den nya företagsservicehelheten inbegriper både offentliga tjänster och företagstjänster. Siktet är inställt på ett tydligt servicesortiment av hög kvalitet både för nya och redan verksamma företag.

– Utifrån servicehelheten har vi övervägt en förening i stil med en nyföretagarcentral, men har ännu inte fastställt vilken den slutliga organisationsmodellen kommer att vara. Avsikten är ändå inte att endast kopiera en gammal modell utan att skapa en ny, skräddarsydd lösning tillsammans som lämpar sig för just Åboregionen och dess framtida behov, kommenterar Niko Kyynäräinen, direktör för Åboregionens Utvecklingscentral.

Klarhet i företagstjänsterna genom workshoppar och seminarier

Utvecklingsprocessen fortskrider genom workshoppar och seminarier. Den första workshoppen har redan hållits, och studerandegrupper från olika högskolor har sammanställt information om företagens behov under sommaren och hösten. 

Jari Jokilampi, verkställande direktör för Finlands Nyföretagarcentraler rf, besökte evenemanget och följer med intresse med skapandet av Åbos omfattande och ambitiösa servicenätverk:

– Tjänstedesign lämpar sig väl för detta ändamål. Förhoppningsvis ser företagen här sin chans att påverka den framtida samarbetsmodellen.

Jokilampi berättar att rentav 125 företag anslutit sina tjänster till nyföretagarcentralen i Tammerfors: förutom banker, försäkringsbolag och bokföringsbyråer erbjuder även bland annat transport- och möbelföretag sina tjänster till nya företag.

Stadsdel/Område: