Stadens ledning med ledning av Aleksi Randell behandlade situationen vid äldrepsykiatrin i Kuppis på måndagen den 22 februari. Ärendet behandlas vidare på onsdagen den 24 februari vid social- och hälsovårdsnämndens sammanträde kl. 18. Åbo stad informerar och publicerar information om utredningarna efter sammanträdet.

Ledningen för välfärdssektorn sammanträdde på eftermiddagen 18.2 för att behandla misstankarna om vanvården av äldre vid Kuppis psykiatriska sjukhus. Välfärdssektorn förhåller sig till situationen mycket allvarligt och har vidtagit omedelbara åtgärder i saken.

Ledningen för Åbo stads välfärdssektor förhåller sig mycket allvarligt till de vanvårdsmisstankar som kommit ut i offentligheten. Turun Sanomat rapporterade 18.2.2016 om misshandel av patienter vid den slutna avdelningen G1 inom Åbo stads äldrepsykiatri. Inom välfärdssektorn förhåller man sig mycket allvarligt till situationen och man har vidtagit omedelbara åtgärder.

"Patientsäkerheten är allra viktigast för oss. Vi har omedelbart vidtagit nödvändiga åtgärder för att utreda påståendena. Vi utreder saken grundligt och säkerställer att verksamheten vid alla avdelningar inom psykiatrin är tillbörlig", säger direktör för välfärdssektorn Riitta Liuksa.

Åbo stads välfärdssektor har utnämnt en kontaktperson för att tillsammans med Valvira utreda vad som hänt inom äldrepsykiatrin. Även regionalförvaltningsverket i Sydvästra Finland har kontaktats.

"Åbo stad har startat en intern utredning och kommer att göra en bedömning av fallet i sin helhet inklusive de åtgärder som redan vidtagits och de åtgärder som kommer att vidtas", säger Riitta Liuksa.

Ledningen för välfärdssektorn och ordförandena för social- och hälsovårdsnämnden behandlade situationen inom äldrepsykiatrin

Ledningen för Åbo stads välfärdssektor sammanträdde på eftermiddagen 18.2 för att behandla misstankarna om vanvården av äldre vid Kuppis psykiatriska sjukhus. Situationen dryftades av sektordirektör Riitta Liuksa, social- och hälsovårdsnämndens ordförande Jarmo Rosenlöf, vice ordförande Aila Harjanne samt direktör för serviceområdet Katariina Korkeila och stadssekreterare Antti Perälä.

Vid mötet diskuterades bl.a. den utredning som utfördes på den psykiatriska avdelningen G1 år 2013 och resultatet av åtgärderna. Åbo stads välfärdssektor samt social och hälsovårdsnämnden förutsätter att servicen är högklassig och att patientsäkerheten garanteras i alla avseenden. Det har också gjorts personalbyten inom den psykiatriska vårdens operativa verksamhet.

I fortsättningen bedömer man hur de åtgärder som vidtagits har förverkligats och dessutom bedömer man nuläget för åtgärderna. Utredningen görs av Åbo stads interna revision. Social- och hälsovårdsnämnden förutsätter att man i fortsättningen följer upp situationen intensivt.

Under stadsledningens sammanträde måndagen den 22 februari kom man överens om att situationen i Kuppis endast kommenteras av stadsdirektör Aleksi Randell så länge som den interna utredningen och revisionen av verksamheten vid psykiatrin i Kuppis pågår. Sektordirektör Riitta Liuksa svarar på frågor om det normala, dagliga ledandet av sektorn.

Social- och hälsovårdsnämnden behandlar situationen på avdelning G1 inom äldrepsykiatrin i Åbo på ett extra möte onsdagen den 24 februari kl. 18.

(Nyheten har uppdaterats 22.2 kl. 16.15)