Marktäktsparken koncentrerar sig särskilt på återanvändning och återvinning av marksubstanser. Åbo stads Fastighetsaffärsverk har planerat ett marktäktsbolag i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH). Det föreslås att verksamheten drivs av ett marktäktsbolag som ägs gemensamt av staden och LSJH.

Att marksubstanser utnyttjas kostnadseffektivt och resurseffektivt är en samhälleligt viktig verksamhet som förutsätter ett kommunöverskridande samarbete. Åbo stad har planerat en marktäktspark i Starrbacka för behandling av marksubstanser. I området på ca 55 hektar har utförts en miljökonsekvensbedömning och staden har ansökt om miljötillstånd för verksamheten.

Det föreslås att det grundas ett nytt marktäktsbolag som driver verksamheten i marktäktsparken och som ägs gemensamt av LSJH och Åbo stad. Direktör för Åbo stads fastighetssektor Jouko Turto konstaterar att LSJH är en lämplig aktör för markttäktsparken eftersom bolaget har kännedom om återvinningsverksamheten men konkurrerar inte om byggprojekten på marknaden. Det finns planer på att bilda ett dotterbolag till LSJH så att det ska kunna utnyttja moderbolagets system och kompetens i fråga om mark- och anläggningsarbeten och förädling av marksubstanser. LSJH ska äga 80 % och Åbo stad 20 % av bolaget. Marktäktsbolaget ska inte vara en anknuten enhet till sina ägare så att det ska kunna agera på marknaden. Marktäktsbolaget förhandlar med och skaffar de nödvändiga samarbetspartnerna för marktäktsparken.

Syftet med marktäktsbolaget är att utveckla den cirkulära ekonomin för marksubstanser och avfall i landskapet. Bolaget erbjuder resurseffektiva återvinnings- och slutförvaringstjänster. Bolagets tjänster stöder högklassigt byggande och minskar olovlig dumpning av marksubstanser samt höjer miljöskyddsnivån vid behandlingen av marksubstanser. Bolagets verksamhet finansieras med service- och hanteringsavgifter. Verksamheten finansieras varken med avgifter för samhällsavfallsservicen eller med skattepengar.

Det är meningen att marktäktsbolaget ska grundas på sommaren och att verksamheten kör i gång under år 2017.