Åbo yrkesinstitut får i augusti nya lokaler för utveckling av företagsamhetsfostran i Datacity i A-trappan direkt bredvid det blivande Vierailukeskus.

Man vill samla företagsamhetsfostran inom yrkes- och vuxenutbildningen i en enda lokal där nya tankar och innovationer fritt får flöda. Lokalen fungerar som en mötesplats för studerande från olika branscher. Samtidigt skapar man nya möjligheter för undervisning och utbildning i företagsamhet som kan förverkligas inom yrkesutbildningen.

I planeringen av lokalerna har man också inkluderat rum för företagsamhetsträning. I dessa rum får kompetenta studerande från alla sex skolhus en chans att prova på företagsamhet i en äkta miljö. Dessutom får studerande en uppfattning om hur den egna idén funkar och vad företagande innebär.

Campuset blir mångsidigt och lätt att anpassa

Företagsamhetscampuset omvandlas enkelt till en mångsidig mötesplats som är lätt att anpassa enligt behov. Ett välfärdscenter planeras också att upprättas i lokalerna. I centret kan studerande inom skönhetsbranschen erbjuda kundarbeten och närvårdarstuderande erbjuda välmåendetjänster.

De lokaler som finns på campuset kan lätt anpassas enligt behov och passar utmärkt för mångsidigt lärande i team. Lokalerna passar också utmärkt för t.ex. ordnande av innovations- och företagsamhetsläger. I lokalerna kan man också ordna workshops på vilka studerande från t.ex. beklädnadsbranschen och metallbranschen presenterar sitt kunnande.

I kärnan av campuset finns ett café som möjliggör att studerande inom hotell- och restaurangbranschen får möjligheter att ordna popup-café eller olika slags evenemang. I anknytning till campuset flyttar också Puuhapirtti, som är ett till över ettåringar riktat klubbutrymme där närvårdarstuderande leker med barnen.

Campuset inspirerar unga till företagande

Målet är att man från morgon till kväll i lokalerna hittar unga, av företagande intresserade studerande som arbetar med att utveckla sitt kunnande och fördomsfritt tar tag i nya utmaningar tillsammans med studerande från den egna eller från en annan bransch. Campusets utmärkta placering möjliggör också enhetligt samarbete med områdets andra aktörer som t.ex. Potkuri, Åbo yrkeshögskola och SparkUp.

Den konkreta planeringen av lokalerna börjar i mars och alla som är intresserade av utveckling av företagsamhetsfostran inbjuds att delta i arbetet.