Sommaren i Åbo erbjuder åter flera olika evenemang som lockar folk till staden från när och fjärran. Sommaren superweekend upplevs i slutet av juli.

Sommaren i det maritima Åbo och ”sommarvardagsrummet” längs Aura å inleds av evenemanget Jokisataman avajaiset 20 - 22.5.

Det egentliga superveckoslutet upplevs i månadsskiftet juli-augusti då det största maritima evenemanget i Finland Swan-jubileumsregattan tar världens vackraste Swan-segelbåtar till Åbo. Förutom båtfolket anländer också travfolk och musikpublik till staden. Under samma veckoslut körs Kungstravet på Skogsbacka travbana medan den legendariska stadsfestivalen Down By The Laituri underhåller i centrum. Veckoslutet som präglas av det maritima inslaget, kulturen och travsporten är ett utmärkt exempel på en av Åbos sloganer ”stadskultur i skärgårdens famn”.

Ett annat livligt veckoslut är en månad tidigare 29.6. - 3.7 då det Gamla Stortorget fylls av Medeltida marknaden samt tornerspel. Dessutom ordnas samtidigt Hantversmarknaden längs Aura å, fotbollsturneringen Aura Cup, Paavo Nurmi Marathon samt FM i landsvägscykling.

Under våren och sommaren kan man utmana sig genom att delta i olika idrottsevenemang. RunFest är ett helt nytt idrottsevenemang som fyller Kuppisparken under en torsdagskväll i maj. Evenemanget är öppet för lag som kan donera sin andel av intäkterna till ett välgörenhetsändamål och trivas med motion och Runfest-picknick under kvällen. Känslan av ett stort idrottsevenemang får vi uppleva i slutet av juni då det ordnas Paavo Nurmi Games med friidrottare på toppnivå som deltagare. I Åbo ordnas också en tävling i en mer sällsynt idrottsgren: VM i fridykning ordnas i Impivaara simhall 25.6 - 3.7.

Musik- och kulturevenemang finns för varje smak. Ruisrock går av stapeln under andra veckoslutet i juli. De som gillar mer alternativa musikriktningar kan njuta av Turku Modern, H2Ö som ordnas för tredje gången samt Aura Fest i augusti. Av de största musikevenemangen för barnfamiljer kan nämnas Seikkisrock som traditionellt inleder sommaren samt Musapiknik i slutet av semestersäsongen 7.8.

Evenemangs- och hobbyutbudet i Åbo har samlats i den nya evenemangskalendern www.turkukalenteri.fi

Utbudet av turistattraktioner i Åboregionen finns på adressen: www.visitturku.fi

Se listan av sommarens evenemang här: