Europas mest anmärkningsvärda konferens för havs- och sjöfartssektorn, Havets dag i Europa (European Maritime Day, EMD), samlar över tusen beslutsfattare, sakkunniga och representanter inom havsnäringen i Åbo den 18–19 maj.

Havets dag i Europa

  • Havets dag i Europa firas årligen den 20 maj på olika håll i Europa.
  • Syftet med dagen är att betona den maritima miljöns och den maritima ekonomiska verksamhetens stora betydelse för Europa.
  • Det råder hård konkurrens mellan olika länder om värdskapet för den årliga storkonferensen Havets dag i Europa. Nästa gång ordnas konferensen i Poole i England 2017.

Läs mera:

Konferensens huvudtema är hållbar blå tillväxt och bär namnet Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions. På konferensen behandlas smarta och hållbara lösningar med anknytning till blå tillväxt och, i större skala, havspolitik. I särskilt fokus ligger även de utmaningar och lösningar som gäller de nordliga områdena.

Konferensen har fem temaområden och behandlar bland annat investeringar, blå tillväxt, kompetensutveckling och energifrågor. Dessutom omfattar programmet 21 arbetsgrupper, vars teman bland annat är kryssningsindustrin och havsindustrin samt digitalisering, blå tillväxt och små och medelstora företag.

I programmet deltar ett betydande antal näringslivsrepresentanter, beslutsfattare och organisationer. Under öppningen talar bland annat kommissionär Karmenu Vella med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor inom EU, jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen samt Bernard Meyer från CESA (Community of European Shipyards' Association). Även åtskilliga företag är representerade, såsom Wärtsilä, Cargotec, Rolls-Royce och Fortum.

– Åbo är kärnområdet för Finlands havskluster och för Östersjösamarbetet. Konferensen ger oss möjlighet att på europeisk nivå lyfta fram havskunskapen i Åbo och Egentliga Finland. Företagen i regionen har noggrant beaktats i programmet, konstaterar Aleksi Randell, stadsdirektör för Åbo stad.

Företag och organisationer har möjlighet att nätverka och hitta nya partner i ”Networking Village” och Enterprise Europe Networks business-to-business matchmaking-evenemang. Konferensgästerna har även möjlighet att bekanta sig med Meyer-varvet, Meriaura och Auriga Business Center samt mässan NaviGate som ordnas samtidigt i Åbo mässcentrum och samlar branschens underleverantörer under ett tak.

Konferensen Havets dag i Europa har fått stor uppmärksamhet i hela Europa och deltagarantalet överskred tusen innan anmälningstiden gick ut. Konferensen arrangeras av generaldirektoratet för havsfrågor och fiske inom Europeiska kommissionen, finska staten och Åbo stad.

Åbo arena för den inhemska och internationella havspolitiken under hela veckan

Tisdagen den 17 maj: Planerings- och koordineringsmöte för havspolitiken i Finland

Planerings- och koordineringsmöte för havspolitiken i Finland. Planeringsmötet i Åbo har som mål att samla ihop alla finländska aktörer inom havs- och sjöfartssektorn och främja samarbetet och synergin mellan olika sektorer. Kallelsen till sammanträdet görs av statsrådets kansli i samarbete med utrikesministeriet, Åbo stad och Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitet.

Onsdagen den 18 maj: HELCOM-ministerdebatt

HELCOM-ministerdebatt i Logomo på inbjudan av Kimmo Tiilikainen. Debatten behandlar blå tillväxt och en hållbar havsmiljö.

Fredagen den 20 maj: Centrum Balticums årliga forum

Centrum Balticums nionde årliga forum har temat Östersjöområdets havskluster. De tematiska paneldiskussionerna omfattar allt från fartygsbyggande till havstrafik och havspolitik. I diskussionerna deltar sakkunniga representanter för olika branscher från så långt som Alaska och Japan.

Fredagen den 20 maj: Centrum Balticums delegation

Centrum Balticums internationella högnivådelegation samlas för första gången. Delegationen leds av president Tarja Halonen och den fördjupar sig i visioner om hur det branschövergripande samarbetet i Östersjöregionen kan utvecklas i framtiden.