I samband med Havets dag i Europa och Hamnfestivalen vid Aura å ordnas tiotals evenemang i havsanda på åstranden strax intill Forum Marinum och Suomen Joutsen under veckoslutet den 20–22 maj 2016. Evenemangen är öppna för allmänheten.

Sommarsäsongen i Åbo har traditionellt inletts med Hamnfestivalen vid Aura å. Festivalen ordnas i år för sjunde gången. Hamnfestivalen ordnas i tätt samarbete med den europeiska havskonferensen Havets dag i Europa som i år organiseras i Åbo.

Operastjärnor på scen för Skärgårdshavets väl

På programmet för fredagen den 20 maj står bland annat Diving Groups rengöringsförevisning av bottnen på Suomen Joutsen och en paneldiskussion med titeln Odotettavissa kirkastuvaa? Mikä on Saaristomeren tila ja mikä siihen vaikuttaa? Därefter följer kvällens höjdpunkt, en välgörenhetskonsert i havsanda. I panelen diskuteras aktuella frågor om Skärgårdshavet och olika sätt att påverka.

Kvällen kulminerar i Åbo stads, Åbo musikfestspels, Åbo filharmoniska orkesters och Skyddsfonden för Skärgårdshavets välgörenhetskonsert i havsanda framför Suomen Joutsen klockan 18. Scenen intas av toppnamn på den finländska operahimlen: mezzosopran Monica Groop, bas Matti Salminen och bariton Waltteri Torikka. Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam. I programmet ingår gamla favoriter i havsanda såsom Aamu Airistolla, Stormskärs Maja, Satumaa och Debussys La Mer.

─ Skärgårdshavet måste skyddas – det representerar Finlands natur när den är som vackrast, den högsta punkten av Finlands unika natur, Finlands sydligaste pärla. Så att Finlands natur från skärgården till Lappland kan hållas ren mitt i marknadsekonomins och konsumtionens galenhet, måste vi påminna oss själva om naturens unikhet och dess betydelse för oss, konstaterar bariton Waltteri Torikka.

Välgörenhetskonserten är avgiftsfri, men målet är att med hjälp av konserten samla in så mycket medel som möjligt till Skyddsfonden för Skärgårdshavet och dess skyddsåtgärder på Skärgårdshavet. Man kan stödja skyddsarbetet genom att köpa en platta med sitt eget namn på för Stefan Lindfors skulptur Symbiosis. Det går även att delta via kontoöverföring eller sms. Dessutom går elever från Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio runt på konserten med insamlingsbössor för Skyddsfonden för Skärgårdshavet. Ett flertal företag deltar i kampanjen. Dessutom donerar Forum Marinums restaurang Daphne en euro för varje sålt tapaspaket till Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

Avgiftsfritt program för barn på Skeppshunden Axels aktivitetsdag

På lördagen den 21 maj firas Dykningens dag. Programmet omfattar bland annat föreläsningar och en räddningsförevisning. På lördagen öppnas Forum Marinums nya utställning Om havet och öden – i vindens kölvatten på Suomen Joutsen.

Programmet för söndagen den 22 maj är riktat särskilt till barn.  På söndagen utlovas bland annat det förtjusande evenemanget Skeppshunden Axels aktivitetsdag som i fjol drog nästan 2 500 besökare. På området finns över 20 avgiftsfria aktivitetsstationer samt program på scenen. Publiken får se bland annat Ville Viking och Mimis och Kukus havsäventyr. Barnen får bekanta sig med bland annat brandmän och brandbilar från Egentliga Finlands räddningsverk, rida på ponnyer och prova olika friidrottsgrenar.

Dessutom presenteras Gränsbevakningsväsendets utsjöbevakningsfartyg Turva för publik den 20–21 maj. I samband med att Turva har öppet hus ordnas sjöräddningsförevisningar på lördagen klockan 12 och 16.