Riksdagens andre vice talman Arto Satonen besöker Åbo torsdagen den 4 augusti på inbjudan av Åbo stad och Åbo handelskammare. Satonen fick en inbjudan till Åbo efter att han i sitt valborgstal i Tammerfors hade antytt att Tammerfors skaffat sig ett försprång jämfört med Åbo. Satonen fick stor medietäckning med sitt tal.

- Nu vill Åbo visa hur man utvecklar staden kraftigt. Det är ingen slump att Åbo är den intressantaste staden i Finland. Ur ekonomisk synvinkel är Åboregionen den mest aktiva stadsregionen i Finland strax efter huvudstadsregionen. Här investerar vi i kompetens och ny teknologi i positiv anda. Det är roligt att höra att Tammerfors följer i hälarna, säger Minna Arve, verkställande direktör för Åbo handelskammare.

Ur ekonomisk synvinkel är Åboregionen den mest aktiva stadsregionen i Finland strax efter huvudstadsregionen.

Minna Arve

Satonen får en presentation av omfattande utvecklingsprojekt som gäller staden: omvandlingen av centrumområdet till det mest attraktiva promenad- och cyklingscentrumet i Finland, byggandet av Åbos campus- och vetenskapspark som det största innovationsområdet i Finland samt de omfattande byggprojekten vid åstranden, såsom Kakolaområdet och Varvsstranden.

Spetsteknologiföretagen inom havsindustrin i Åbo företräds av planeringsbyrån Admares i samarbete med Sigge Arkitekter. Företagen har nyligen tillsammans planerat och låtit bygga bland annat lyxöar i Dubai.

Programmet avslutas med en åktur över ån med stadsfärjan Föri.

- I sitt valborgstal lyfte Satonen fram Tammerfors som tvåa bland städerna i Finland och antydde att Åbo fallit av kälken. Vi behöver uppenbarligen presentera våra spetsprojekt för vår vän från Birkaland så att vi undviker liknande missförstånd i fortsättningen, säger stadsdirektör Aleksi Randell.  

Under sitt besök träffar Satonen stadsdirektör Aleksi Randell, Åbo handelskammares verkställande direktör Minna Arve och stadsstyrelsens ordförande Olli Manni. Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen bjuder Satonen på en båttur längs Aura å. Kakola presenteras av Kakola Oy:s verkställande direktör Olli Ojala, Admares verkställande direktör Mikael Hedberg och Sigge Arkitekters verkställande direktör Pekka Mäki