Enligt gammal sed skänker en ung kvinna med ljuskrona på huvudet ljus i vintermörkret. I stadens visuella julframtoning 2016 är det Åbobon Yacine och lilla fröken Emma som sprider ljuset och fullkomligt strålar i mörkret.

Luciatraditionen i Finland

  • Luciadagen firas den 13 december varje år till minne av Sankta Lucia.
  • Finlands Lucia är en tradition som har pågått i över 60 år. Luciafesten lär ha firats redan på 1700-talet, enligt svensk tradition.
  • Lucia väljs i samarbete mellan Folkhälsan och Hufvudstadsbladet.
  • Luciadagen är en viktig dag i synnerhet i den finlandssvenska kulturen.

– Jag är prinsessan Elsa och du är Olof, bestämmer lilla fröken Emma under fotograferingen.

En god fantasi behövdes minsann under fotograferingsdagen, eftersom bilder med julstämning kräver långa exponeringstider och en hel del tålamod.

– Julen är en av mina favorithelger. Särskilt väntan på jul har alltid känts spännande. Jag älskar att pyssla juldekorationer och julkalendrar, och att sticka julklappar. Under de senaste åren har jag fått njuta av julen tillsammans med min pappa och mamma i Senegal. Där sammanfattas de saker som betyder mest för mig: familjen, Afrika, kärlek, mat, skratt och glädjen i att ge, berättar Yacine Samb.

Yacine flyttade till Finland när hon var sex år gammal. I dag jobbar hon som produktmarknadsföringschef på Google.

– Jag är glad över att ha fått vara med om att hedra en viktig tradition och införa ett friare och mer tolerant tänkesätt. Dessutom får jag vara en förebild i ett öppet och mångfaldigt Finland, säger Samb.

I fjolårets julframtoning förtjusade små stjärngossar klädda i kostymer från filmen The Girl King. Detta ledde till en serie av sympatiska julbilder. Avsikten är att lyfta fram traditionella teman i fräsch tappning.

 

Genomförande: Fotograferingsteamet Simelius & Simelius och reklambyrån Satumaa. Yacines klänning: Zazabella.

Nyckelord: