Hela Åbo öppnar dörrarna till julen under den första adventhelgen 26–27.11. Den stora säsongsöppningen bjuder på juliga evenemang och mycket att se för alla åldrar på både lördag och söndag.

Program lördag 26.11.

Rikets viktigaste julgran framför Domkyrkan får sin julbelysning i samband med ett evenemang som inleds kl. 16 på lördagen den 26 november. Innan det är barnfamiljer välkomna till julmusiklekis i Domkyrkan kl. 15–15.30. Efter musiklekiset hinner man ännu bekanta sig med barnens julkrubba i kyrkan samt med utställningen Kyrkråttan minns, som handlar om Reformationens märkesår. Julgransljusen tänds till ackompanjemang av allsång samt Konservatoriets flickkör Sigynellas toner utanför Domkyrkan.

Efter att granens ljus tänts fortsätter julsäsongens öppning med Sirkus Supiainens eldshow på Gamla Stortorgets julmarknad kl. 16.30. Föreställningen räcker ca 15 minuter. Efter att marknaden stängts är det dags att styra stegen mot centrum och den Sagolika julöppningen, vars parad startar från åstranden. Publiken inbjuds att ansluta sig till paraden vid Lilltorget ca kl. 17. Jokke Jokijuna leder paraden till gågatan i centrum, och med finns bland annat julgubben och julgumman, Åbo snödrottning samt kyrkråttorna Hulda och Tilda.

Den Sagolika julöppningen för med sig ljuset till Åbo centrum och fulländar julsäsongens öppning. Julparaden anländer på gågatan via Salutorget ca kl. 17.30, och därefter inleds programmet med akrobater och sagofigurer, som kulminerar i tändningen av julbelysingen. I år är det popstjärnan Robin som får äran att tända julbelysningen.

Julens dofter och smaker kan man hitta på marknaden och jultorget

Innan eftermiddagens öppningsevenemang kan man inleda sina julförberedelser redan på lördag morgon på julmarknaden och Salutorget. Gamla Stortorgets mycket traditionella julmarknad öppnas lördagen den 26 november, och marknaden håller även öppet kl. 11–17 varje lördag och söndag under de övriga adventhelgerna fram till den 18 december. I Stortorgets vimmel kan man förutom hantverk, juliga läckerheter och dofter även träffa på julgubben i hans verkstad. Julskådespelet, som visas tre gånger per dag, för med sig marknadsbesökarna till julen 1903.

Under öppningsdagen betjänar Salutorgets jultorg med sina hantverkarstugor kl. 12–18. Jultorgets utbud har delats in i temaveckor. Först i turen står mat och dryck, julens läckerheter, som det finns gott om på torget att njuta av på plats och ta med sig hem. De övriga veckornas teman är traditionell jul 3–9.12., barnens jul 10–16.12 och modern jul 17–23.12. Jultorgets stugor har öppet kl. 10–19 på vardagar och kl. 12–18 på veckosluten. Resten av Salutorget betjänar besökare redan från kl. 7.00. 

Även Saluhallen förbereder sig för julen från och med första advent. I hallens julöppning ingår smakprover, erbjudanden och program. Julgubben och karaktärer från Stadsteaterns julskådespel besöker hallen kl. 12–14. På adventhelgerna kl. 11–17 öppnar dessutom företagarna i Gamla Stortorgets Magasin på Klostermellangatan sina bodar med temat Magasinens jul.

Program lördag 26.11.

Julöppningen fortsätter ännu på söndagen den 27 november då Åbo stads julklapp till stadsborna öppnas. Sagobroarna är en ny, stämningsfull helhet som för med sig ljus, ett stämningsfullt ljudlandskap och sagans magi under hela jultiden fram till trettondagen. Biblioteksbrons helhet, som innehåller ljud och ljus, öppnas kl. 16.30, och därefter förflyttar man sig tillsammans till Teaterbron. På denna bro, som öppnas kl. 17, har man skapat en upplevelserik sagoskog särskilt för barnen med ljus, dekorationer och ljud.

I och med Sagobroarna minns man Julstaden Åbos utveckling under de senaste 20 åren till den nuvarande helheten, som bland annat innefattar muséernas julutbud med dukade julbord, Gamla Stortorgets julmarknad med julgubbe, evenemangshelheten Julens stig i centrum, Salutorgets jultorg, Domkyrkans gran med sin belysning, och församlingarnas program.

Viktiga julevenemang

Temat för evenemanget Ekumenisk jul i Åbo är i år orden ”Var inte rädda”, som är bekanta från julevangeliet, samt frågor om krig och fred, våld och rädsla. Den ekumeniska julens humanitära budskap sprids i Domkyrkan den 15 december kl. 18. President Tarja Halonen har bjudits in för att sprida budskapet, och kvällens solist är Camilla Nylund.

Åbo utlyser julfreden från Gamla Stortorget på julafton kl. 12. Julfreden utlyses av protokollchef Mika Akkanen.

Jubileumsåret Finland 100 öppnas på nyaråsafton den 31 december. Förutom andaktsstunden i Domkyrkan bjuds det även på Barnens nyår i Kuppis samt annat program. Åbo stads fyrverkerier avfyras som vanligt från Samppalinnabacken.

Hela Åbo stads jul och jultidens evenemang fram till trettondagen finns på adressen: www.turku.fi/sv/jul

Nyckelord: