I tävlingen Årets Åbobo som redan blivit tradition deltar tio kandidater. Dessa kandidater har år 2016 utvecklat sin hemstad inom sina respektive områden och gjort den bekant både i Finland och utomlands.

Omröstningen Årets Åbobo har inletts. Du kan rösta på din favorit på webbplatsen för Kaupunkilehti Turkulainen: www.turkulainen.fi/vuodenturkulainen2016 eller skicka ett postkort till: Redaktion för Turkulainen, Årets Åbobo, Västra Långgatan 35, 20100 Åbo. Ange din favoritkandidats röstningsnummer på postkortet.

Du kan rösta fram till 31.1.2017. Vinnaren belönas av Åbos stadsdirektör Aleksi Randell på en tillställning i Åbo stadshus i början av februari.

Tävlingen Årets Åbobo ordnades för första gången år 1985. I fjol valdes den professionella fribrottaren Makwan Amirkhani till Årets Åbobo.

Tävlingen ordnas av Kaupunkilehti Turkulainen, Åbo stad, Yle Turku och Radio City Turku. I juryn för Årets Åbobo ingick Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila, den ansvariga producenten för Yle Turku Antti Korhonen, regionproducent för Radio City Marianne Holmström och chefredaktör för Turkulainen Teija Uitto.

Kandidaterna till Årets Åbobo 2016:

1. Tommi Kinnunen, författare

Han berör finländarnas känslor. Hans debutroman Där vägarna möts (Neljäntienristeys) var nominerad till Finlandiapriset och vann flera priser. Romanen Lopotti var också nominerad till Finlandiapriset 2016. Författaren är också programchef för Åbo Bokmässa 2017.

2. Mari Sandell, lukt- och smakforskare

Ställföreträdande direktören för utvecklingscentret för funktionella livsmedel är intresserad av att forska hur genomet påverkar smaksinnet. Som ordförande för Kaffeli har Sandell varit med om att ordna Nypotatisfestivaler i Åbo.

3. Olli Ojala, styrelseordförande för Kakola Yhtiöt Oy

Ojala blev Kakolas "värd" då han köpte fängelsebyggnaderna. Hans idé om att bygga ett tornhus på Kakolabacken har väckt en livlig stadsbildmässig diskussion. Ojala håller på att utveckla Kakola till ett av de intressantaste bostadsområdena i Finland.

4. Heli Nieminen, matredaktör

Heli Nieminen är utnämnd till Food Ambassador av Visit Turku och är en uppskattad matredaktör vid Turun Sanomat. Hon blev vald till Årets matredaktör av Suomen Keittiömestarit ry. i år. Åbos egen gourmetguru har skrivit två böcker som heter Turku lautasella (Åbo på tallriken). Genom sitt arbete vill hon lyfta fram kunnandet i Åbo och delta i utvecklandet av den regionala matkulturen.

5. Rasmus Ristolainen, ishockeyspelare

Åbos nya ishockestjärna, back i första kedjan i NHL-laget Buffalo Sabres. Framtidens ledare för Leijonats försvarslinjer. Jätteflitig tränare.

6. Jan Meyer, vd för Åbovarvet

Är han mannen vars firma räddade Åbo? Åtminstone den lokala varvsindustrin får tacka Jan Meyer för kontinuiteten, arbetsplatserna och nyskapande.

7. Seppo Lahtinen & Riikka Majanen, förläggarna, förlaget Sammakko

Under ledning av förläggarparet har Sammakko under 20 år blivit ett av landets främsta förlag genom att göra inhemska författare kända för den breda allmänheten. Förlaget har också utmärkt sig genom högklassig översättningslitteratur. Sammakko har en egen bokhandel på Köpmansgatan där bla.a. Patti Smith signerade sina verk i somras.

8. Teija Raninen, filmkommissionär

Tack vare filmkommissionär Teija Raninens ihärdighet har Åbo blivit Finlands filmhuvudstad. Västra Finlands filmkommission som leds av Raninen har årligen lyckats locka allt fler produktionsbolag för att göra filmer i Åboregionen. Av detta drar såväl lokala professionella som studerande inom området och regionens företag nytta.

9. Riku Sukari, nätpolis

Överkonstapeln och nätpolisen vid Sydvästra Finlands polisinrättning har blivit bekant för sina modiga ställningstaganden samt för sin aktivitet i sociala medier. Sukari kan påminna om polisens viktiga uppgift utan att göra sig viktig. Han är Artturi Reinikainen i sociala mediers tidsålder.

10. Hästen Kiss My Turku 

IIIIIHAHAHAAAA! Välgörenhetshästen Kiss My Turku samlar in pengar via Barnklinikernas Faddrar till Barnkliniken i Åbo. Av hästen säljs andelar på 300 euro till alla som vill vara med och stödja vården av sjuka barn i Åbo. Andelarna används till att bekosta hästens tränings- och skötselkostnader och de pengar som blir över doneras till Barnkliniken i Åbo. Även den vinstsumma som ”Kisu” löpt in under sin karriär doneras oavkortad till kliniken.

Bilder:
Taina Pärkö-Luotonen, Åbo universitet, Kakola-yhtiöt, Turun Sanomat/Riitta Salmi, Leijonat.fi, Meyer Turku, Länsi-Suomen Elokuvakomissio, Kaupunkilehti Turkulainen, Sammakko, Visit Turku.

Nyckelord: