Renoveringen av Åbo stadsteater framskrider som planerat och teaterhuset kan tas i bruk den 15 september 2017 då publiken får se höstens första premiär.

Åbo stadsteater Ab har uppdaterat planen för ibruktagandet av teatern tillsammans med projektentreprenören och beställaren.
- Planen gör det möjligt att starta teaterverksamheten hösten 2017 såsom ursprungligen planerades, gläder sig Arto Valkama, vd för Åbo stadsteater Ab.

Den fastställda tidtabellen gör det möjligt att tidtabellen för försäljnings- och marknadsföringsåtgärder håller. Biljetterna till höstens föreställningar kommer till försäljning i mars.
- Huset tas i bruk med en premiär på huvudscenen den 15 september 2017, medan lilla scenen har sin premiär en vecka senare den 22 september 2017. Allt som allt producerar stadsteatern två premiärer för både huvudscenen och lilla scenen under hösten 2017. I Sopukka ordnas en samproduktion under hösten, räknar Valkama upp.

De påskyndade åtgärderna har gett resultat

-Det har vidtagits åtgärder enligt avtalet om påskyndade åtgärder som godkändes av Åbo stadsstyrelse den 21.11.2016. Som en del av påskyndade åtgärder har man kommit överens om bl.a. övertids- och veckoslutsarbete samt om användningen av uppvärmda väderskydd, eftersom man på grund av tidtabellen var tvungen att uppskjuta vissa arbetsmoment till den ogynnsamma årstiden, konstaterar Jaakko Laaksonen, styrelseordförande för Fastighets Ab Åbo Stadsteater.

Transport av kulisser inleds vecka 30 (24 - 30.7.) då det första området tas för teaterns bruk. Vecka 31 (31.7 - 6.8.) flyttar garderoben, frisersalongen, rekvisitan och inspicienterna in i byggnaden. Då tas bl.a. personalutrymmen i bruk. Vecka 32 (7 - 13.8.) flyttar skådespelarna in i byggnaden och repetitionerna börjar. Premiären på huvudscenen genomförs enligt ursprungsplanen den 15 september 2017.

När premiären hålls är en del av lokalerna fortfarande en byggnadsplats och entreprenören gör efterarbeten i byggnaden till mitten av november.