Åbo stad föreslår att staten gör betydande satsningar på utveckling av kompetens och utbildning för att trygga sjöfartsindustrins och den tillverkande industrins tillväxt. Behovet av ytterligare finansiering uppskattas uppgå till 17 miljoner euro, vilket bör beaktas i statens nästa års tilläggsbudget.

Ett förslag till kompetens- och utbildningsreform har beretts i samarbete med företag och städer i Egentliga Finland, högskolorna i Åbo, läroverk inom branschen samt tekniska universitet i övriga Finland.

Förslaget ingår i en omfattande översikt över sjöfartsindustrins och den tillverkande industrins positiva utsikter samt därtill hörande omfattande stödåtgärder i Åbo och på sydvästkusten. Åbo stadsstyrelse behandlade översikten onsdag 14.12.2016. Förslaget till utbildningsreform överlämnades 9.12.2016 till regeringen, undervisnings- och kulturministeriet samt arbets- och näringsministeriet.

Bakom utbildningsreformen ligger sjöfartsindustrins och den tillverkande industrins utvecklingsperspektiv i Åbo och Egentliga Finland. Utvecklingsperspektiven har överskridit alla förväntningar. Med återverkningar inkluderade talas det om en sysselsättningseffekt som uppgår till t.o.m. 30 000 jobb i mitten av 2020-talet. Också byggnadsindustrin och servicesektorn präglas av positiv tillväxt.

– Det är frågan om en positiv utmaning och en chans för hela Finland – en positiv strukturförändring vars betydelse och effekter sträcker sig mycket längre in i framtiden än enbart till de närmaste åren. Den centrala frågan är på vilket sätt vi maximalt ska utnyttja den starka ekonomiska tillväxten i Åboregionen och Egentliga Finland, så att den gynnar hela Finlands ekonomiska utveckling och ökar vitaliteten. Utbildningens volym och kvalitet är absolut centrala i denna fråga, säger Åbo stadsdirektör Aleksi Randell.

Både kort- och långsiktiga åtgärder för att utveckla utbildningen är nödvändiga för att trygga behovet av arbetskraft och framtida framgångar inom sjöfartsindustrin och tillverkningsindustrin. Sammanlagt 29 företag i regionen står bakom förslaget.

Åbo vill ha teknisk fakultet

Bakom utbildningsreformen ligger ett intensivt beredningsarbete, inom vilket Åbo stad sammanställt lägesbedömningar om kompetensutveckling och konkreta förslag på åtgärder från högskolor och läroverk i Åbo och Egentliga Finland och tekniska samarbetsuniversitet.

Den centrala frågan är på vilket sätt vi maximalt ska utnyttja den starka ekonomiska tillväxten i Åboregionen och Egentliga Finland, så att den gynnar hela Finlands ekonomiska utveckling och ökar vitaliteten.

Aleksi Randell

Enligt förslaget som Åbo sammanställt ska det förnyade utbildningssystemet vara färdigt senast då gemensam ansökan våren 2018 börjar. Åbo föreslår att reformens effekter i fortsättningen beaktas i läroverkens årliga ramar för statsandelar.

Den bredbasiga helheten för utbildningsreformen innehåller nya lösningar för både ingenjörsutbildningen, DI-utbildningen, andra stadiets utbildning samt vuxenutbildningen och strukturerna som stöder utbildning och forskning.

Att staden saknar en teknisk fakultet för de centrala kärnområdena för tillverkningsindustrin, t.ex. maskin-, tillverknings- och produktionstekniken, är på lång sikt ett allvarligt strukturellt problem. Vi måste hitta en hållbar och bestående lösning på detta problem, säger Åbo stadsdirektör Aleksi Randell.

Samarbetet koordineras inom nätverket TFT

Samarbetet mellan högskolorna inom den tekniska branschen i Åbo förstärks vidare. Samarbetsnätverket Turku Future Technologies (TFT) som grundades 2016 har legat till grund för samarbetet. Dess roll kompletteras genom att högskolorna i Åbo i anslutning till TFT grundade ett nätverk för utveckling och koordination av kompetens och utbildning inom den tekniska branschen.

Enligt Åbo stads åsikt är utbildningsreformens mål inte enbart att utöka utbildningens volym. Det behövs också betydande och långsiktiga åtgärder på landsomfattande nivå för att stärka den tekniska branschens dragningskraft och image som ett utbildnings- och karriäralternativ, och att denna marknadsföring når alla utbildningsstadier.

Utöver förslaget om utbildning har Åbo stad vidtagit omfattande åtgärder för att stödja tillväxt. Åtgärderna rör boende, sysselsättnings- och invandringsfrågor, kompetens och utbildning, tillgänglighet, logistik och arbetskraftens rörlighet.

Helheten koordineras av Åbo stads koncernförvaltnings stadsutvecklingsgrupp och förverkligas i tätt samarbete med koncernföretag, läroverk, NTM-centralen, TE-tjänsterna, Egentliga Finlands förbund och andra parter. För den operativa verksamheten ansvarar Turku Science Park Oy, vars verksamhet kommer att omorganiseras så att den svarar mot de nya utmaningarna.

Ytterligare information:

Åbo stadsstyrelses föredragningslista 14.12.2016/Tilläggslista 1
Åbo universitet: Turkuun halutaan lisää tekniikan koulutusta