På sommarens största publikevenemang Tall Ships Races i Åbo uppträder ett stort antal finländska toppartister. Sitt deltagande har bekräftat Ellinoora, Roope Salminen & Koirat, Chisu och Jonne Aaron.

Artisterna stiger upp på Viking Line Stage som byggs i området för Tall Ships Races 19–22.7. Scenen byggs på östra stranden av Aura å. Förutom artistuppträdanden ordnas också många andra evenemang på scenen.

Onsdag den 19 juli stiger Ellinoora upp på Viking Line Stage, torsdag den 20 juli Roope Salminen & Koirat, fredag den 21 juli Chisu och lördag den 22 juli Jonne Aaron. Evenemangen är öppna för alla och avgiftsfria. På onsdagen och torsdagen uppträder artisterna klockan 18, på fredagen och lördagen klockan 17.

-Havet och olika upplevelser ligger oss Vikingar varmt om hjärtat. Dessa två saker förverkligas också på ett utmärkt sätt på Tall Ships Races, berättar Viking Lines regionchef Riikka Arola.

- Det är fint att några av Finlands bästa artister uppträder på Tall Ships Races och på så sätt gör evenemanget mångsidigare, berättar projektchef för Tall Ships Races Kimmo Hyyppä.

Musik även i Slottsparken

Artistutbudet på Viking Line Stage kompletterar på ett utmärkt sätt det musikaliska utbudet i samband med Tall Ships Races i Åbo.

Under evenemangsveckoslutet 21–22.7. ordnas i Slottsparken The Tall Ships Races Music Festival där sådana mångsidiga toppartister som Anna Puu, Lauri Tähkä, Erin och Irina uppträder.

Som en specialitet i Slottsparken uppträder gruppen The Comedians som består av Finlands ledande ståuppkomiker däribland Sami Hedberg, Niko Kivelä, Mika Eirtovaara och Jacke Björklund. Vilka utländska artister som deltar i festivalen offentliggörs senare på våren. Festivalen i Slottsparken börjar fredag den 21 juli klockan 17 och avslutas lördag den 22 juli klockan 23.

Konserterna på The Tall Ships Races Music Festival i Slottsparken är avgiftsbelagda. Biljetter till evenemangen kan köpas på Tiketti och Lippupiste.

Tall Ships Races vill ha en miljonpublik

De kända artisterna får uppträda inför en stor publik, för Tall Ships Races är ett av de mest anslående evenemangen under Finlands 100-årsjubileum - och samtidigt också ett av de största evenemangen. Man räknar med att sammanlagt en miljon besökare kommer till Kotka och Åbo för att beundra fartygen och stämningen.

Segelfartygsevenemanget som hittills ordnats fyra gånger i Åbo har varje gång samlat ca en halv miljon besökare. Tack vare det stora besökarantalet har evenemanget alltid varit årets största publikevenemang i Finland.

Också i år förväntas ett stort antal fina segelfartyg från 19 länder anlända till Aura å. Rekordartat 83 fartyg varav 19 representerar de största fartygen av A-klass har redan anmält sig till evenemanget i Åbo.

Bland fartygen finns bl.a. det 76 meter långa utbildningsfarttyget Cisne Branco av den brasilianska flottan, det 85 meter långa utbildningsfartyget Shabab Oman II från Oman samt det 122 meter långa fartyget Sedov från Murmansk. Det äldsta fartyget är den 15 meter långa gaffelkuttern Leila som seglat ute till havs sedan 1892.

Bild: Ellinoora / Juha Mustonen

Nyckelord: