Europas största folkdans- och folkmusikfestival Europeade ordnas för första gången i Finland och i Åbo ons-sön 26.-30.7.2017.

Europeade tips:

on 26.7. Joki - Ån dansproduktion kl 20
to 27.7. Europeade invigningsfest, Gatorade Center kl 19 (www.lippu.fi)
lö 29.7. Världsrekordförsök i humppa kl 20
sö 30.7. Europeade avslutningsfest, Gatorade Center kl 15 (www.lippu.fi)

Mera information: www.turku.fi/europeade2017

Till årets fest för europeiska folkdansare, folkmusiker och folksångare har anmält sig hela 288 grupper från 24 länder. I festen deltar sammanlagt 6183 personer vilket är alla tiders rekord i evenemangets 54-åriga historia. Till evenemanget förväntas tiotusentals åskådare.

-Åboborna och turisterna har en unik möjlighet att se hela den brokiga mångfalden av folkmusik och folkdans runtom i Europa. Den rika traditionen kommer till uttryck genom färgglada och fartfyllda uppvisningar på alla håll i centrum. Tankarna på en trist folkdans kan skrotas, konstaterar evenemangets koordinator Hilu Toivonen-Alastalo med stor entusiasm.

Det finns mycket att se för allmänheten och största delen av programmet är gratis för allmänheten: på folkloretorget på Varvstorget, flera scener och i lördagens Europeade-parad. Torsdagen den 27 juli inleds evenemanget med en stor invigningsfest på Gatorade Center där de grupper som deltar i evenemanget uppträder tillsammans och var för sig. Den motsvarande avslutningskavalkaden står på tur söndagen den 30 juli. Biljetter till invignings- och avslutningsfesten kan köpas på: www.lippu.fi

Europeade skapas tillsammans

Enligt Toivonen-Alastalo passar evenemanget utmärkt ihop med temat för Finlands självständighetsjubileum ”yhdessä - tillsammans - together”.

-Europeaden präglas av att göra tillsammans. Evenemangets anda och program skapas tillsammans, alla är välkomna med, säger hon. 

Åboborna önskas också delta i talkoarbetet. Det erbjuds flera uppgifter av varierande slag, men särskilt behövs sådana personer som kan mer sällsynta europeiska språk. Du kan anmäla dig som talkoarbetare på adressen: http://bit.ly/EuropeadeTalkoolaiseksi