Belysningen på Veritas Stadion i Åbo uppdateras så att den motsvarar de krav som det europeiska fotbollsförbundet Uefa fastställt. Belysningen på stadion utökas och förnyas under våren 2017 för att säkerställa att internationell fotboll spelas i Åbo även i fortsättningen. Finlands A-landslag spelar i Åbo i juni och oktober.

Finlands Bollförbund rf och Liechtensteins fotbollsförbund LFV har kommit överens om att spela en A-landskamp onsdag 7.6.2017 i Åbo. Därtill spelas 9.10 en match mot Turkiet i Åbo.

– Man kunde skämtsamt konstatera att i och med de uppgraderade belysningseffekterna på Veritas Stadion så syns Åbo som en fotbolls- och idrottsstad vid behov i världens alla hörn, eftersom belysningskapaciteten nu möter de kvalitetskrav som TV-sändning av internationella fotbollsmatcher förutsätter, konstaterar Markus Kalmari, direktör för idrottstjänsterna.

Åbo stads mål är en aktiv livsstil för alla Åbobor. För att skapa en aktiv motionskultur behövs kompanjonskap. Veritas Stadion är också ett exempel på hur den privata och offentliga sektorn tillsammans främjar motionskultur. Utan detta samarbete skulle Kuppisplanen, ägd av Åbo stad, och Olympialäktaren inte ha bildat en helhet som uppfyller de internationella kraven.

– Stadion och de toppfotbollsevenemang som den möjliggör, har säkert en egen positiv och inspirerande effekt på intresset för fotboll och motion bland de tusentals spelare som ägnar sig åt grenen i Åboregionen, uppskattar Kalmari.

– Förutsättningen för att internationell verksamhet ordnas på Veritas Stadion är att alla de internationella kriterierna uppfylls, nu också för belysningens del. Min åsikt är att Veritas Stadion är Finlands bästa riktiga fotbollsstadion, den har en äkta gräsmatta och inga löparbanor runt planen, tackar Stefan Håkans, styrelseordförande för Fastighetsbolaget Kuppis Stadion Ab.

Belysningen förnyas av AD-Lux Oy, ett åboländskt företag som har mångsidigt kunnande i branschen och som representerar armatur som tillverkas i Åbo av Stera Technologies Oy.