Svenska dagen och Gustav Adolfsdagen 6.11 inleder den Svenska veckan. Det svenskspråkiga kulturevenemanget har till uppgift att främja en levande tvåspråkighet och ett tolerant språkklimat.

Det svenskspråkiga programutbudet i Åbo och Kimitoön består bl.a. av teater- och filmföreställningar, juridisk rådgivning, handledning i användningen av gymredskap, språkbadskaffe, allsång, litteraturträff, sagokarneval, pop up-evenemang för företag och en föreläsning om föreningsverksamheten. Se hela veckans program

Under Svenska veckan ordnas följande program inom ramen för Finland 100-programmet i Egentliga Finland

Tio sånger om kvinnan

Aurinkobaletti från Åbo och Tanssiteatteri Rimpparemmi från Rovaniemi producerar tillsammans sång- och dansverket Tio sånger om kvinnan. Verket produceras Finlands 100-årsjubelium till ära, Åbo-premiären blir 9.11 på Åbo Svenska Teaters Stora scen. Sångerna framförs på finska.

Tio sånger om kvinnan handlar främst om kvinnlighet och den finländska kvinnans identitet, om att överskrida mentala och fysiska gränser samt om finländskhetens varierande mångfald. Vad är det som driver människan till att överskrida gränser? Utgör familj och gemenskap ett hot mot eller en styrka för samhälleligt motstånd?

Lux Archipelago

Lux Archipelago som arrangeras 10-19.11. är Pargasbornas egen ljusfestival där stadens invånare kan delta genom att skapa sina egna ljusinstallationer och ljuskonstverk. Pargasborna tillsammans lyser upp staden när det är som mörkast på året och tillsammans njuter vi också av det lysande slutresultatet.

HJORT - civaren som blev terrorist

​Pjäsen är Åbo Svenska Teaters jubileumspjäs till ära för att Finland firar 100 år som självständigt land.​

Hjort är en tonåring i identitetskris. Hans uppväxt är präglad av motsättningen mellan stat och religion. Det som hände på 1500-talet i Åbo i Finland, sker nu i t ex mellanöstern. Vi känner igen samma mekanismer som leder till terrorism i världen nu. Hjort får veta att han inte är den han trott sig vara. Hjorts mamma sätter igång en hämndaktion mot Åbo slott med sitt barn som verktyg. Hjort blir en terrorist.