Julen i Åbo bjuder på julstämning, evenemang och upplevelser för alla åldrar. Det finns gott om aktiviteter och evenemang ända fram till tjugondag Knut.

Höjdpunkter i julstaden

Ekumenisk jul i Åbo -evenemanget i Åbo domkyrka den 14 december klockan 18.

Åbo utlyser julfreden på Gamla Stortorget på julafton kl. 12.

Jubileumsåret Finland 100 avslutas 31.12 Med en andakt i Domkyrkan och ett traditionellt fyrverkeri på Samppalinnabacken kl. 24.

Barnens nyår firas med Motionens underland i Kuppis kl. 15 och med ett fyrverkeri kl. 18.

I och med att ljusen i domkyrkans julgran tänds inleds en evenemangskedja i Julstaden Åbo.

Julmarknaden är öppen fram till 17.12, Salutorget betjänar fram till dag före julafton

Julens dofter och stämning hittar man på traditionellt vis på Gamla Stortorgets julmarknad som har öppnat på 25.11. Gamla Stortorgets julmarknad håller öppet under fyra veckoslut före julen fram till 17.12 lördagar och söndagar kl. 11-17. I marknadsvimlet trivs också julgubben med sin julmor och det finns gott om program under hela dagen. Om man vill ta en vilopaus från marknadsvimlet så kan man gå till Gamla Rådhuset för att lyssna på julmusik och dikter.

Hantverksbodarna på Klostermellangatan ger tips för julklappssäcken. Klostermellangatans magasin har öppet under veckoslut kl. 11-17 ända fram till 17.12.

Även i Saluhallen och på Salutorget bjuds på julstämning. Jultorget med hantverkarstugor håller öppet alla dagar fram till dag före julafton 23.12 vardagar kl. 12-19, lördagar kl. 10-16 och söndagar kl. 12-16.

Julstämningen infinner sig med utställningar, konserter och julpyssel

Åbomuseernas julutställningar berättar om julfirandet, julmaten och övriga jultraditioner från förr. Julbord står dukade på Hantverksmuseet på Klosterbacken, Apoteksmuseet och Qwenselska gården och Åbo slott. På Biologiska museet tar vi oss en titt på hur djuren lever mitt i vintern.

I Brinkalahusets vindsgalleri ordnas en utställning som berättar om Domkyrkogranens historia. Utställningen visar upp gamla fotografier, tidningsartiklar och minnesskivor som tagits tillvara från julgranar som stått framför Domkyrkan under åren 1980–2016. Utställningen Åbo domkyrkas julgran är öppen 25.11.2017–14.1.2018 tis–sön kl. 10–18.

Under veckoslutet då julsäsongen öppnas ordnas flera olika pysselverkstäder. I de öppna verkstäderna i Äventyrsparken, i Vimma, på Kurala Bybacke och i Hantverksmuseet på Klosterbacken kan man tillverka och pyssla julgåvor och dekorationer. Åbo slott ordnar i sin tur julpysselstunder på pepparkaksmästare Petrus pepparkakskurser.

Christmas Walk är en rundvandring som genomförs lördagar under december och tar deltagarna in i julmarknadsvimlet på Gamla Stortorget, in i domkyrkan och sist till Helige Andes kapell. Guidning på finska, svenska och engelska. Rundturen ordnas 2.12, 9.12, 16.12, 30.12 och 6.1. kl. 11:00–12:30. Biljetter 10 eur kan köpas i Visit Turku nätbutik eller på turistinformationen.

Julkonserter bjuder på en möjlighet att andas ut mitt i julbrådskan. Åbo filharmoniska orkester underhåller med den glada konserten Christmas around the world den 13 och den 15 december.

Konserten Valon Aika (ung. Ljusets tid) som ges av musikklassernas elever och Åbo konservatoriums barn- och ungdomskör fyller Gatorade Center med närmare 650 uppträdare den 16 december klockan 17. Också dansarna vid Raija Lehmussaaris balettskola medverkar.

Alla jultidens evenemang ända fram till tjugondag Knut finns på adressen: www.turku.fi/jul

 

Nyckelord: