Sagolika Aura å är ett stort ljuskonstverk som utstrålar färg och ljus på Auraås broar och stränder. Invigningen lockade cirka 7000 människor.

Helheten som består av ljus- och ljudinstallationer av Janne Auvinen är en fortsättning på Sagobroarna som blev en jättesuccé i julas. Invånarna och turisterna får njuta av helheten Sagolika Aura å ända fram till våren.

För att glädja Åboborna invigdes på lördagskvällen en upplevelsehelhet som skapats Finland 100 till ära. Invigningen lockade cirka 7000 människor.

Invigningstalet hölls av Åbos stadsdirektör Minna Arve. Publiken bjöds också på smakbitar ur föreställningen Sagan om ringen som får sin premiär på Åbo stadsteater på våren.

Sagan om ringen-temat ingår också i helheten Sagolika Aura å. Teaterbron har med granar, ljus och ljudlandskap förvandlats till en fantasivärld som liknar Sagan om ringen. På Biblioteksbron får fotgängare njuta av klassisk musik i form av bandupptagningar av Åbo filharmoniska orkester.

I helheten ingår spelappen Sagolika Aura å. Längs Aura å samlar man 11 olika ljudspår som bildar en enhetlig helhet. Av ljudspåren kan man sammanställa en egen version och lyssna på ljudlandskapet via appen. Bland alla som samlat ljudspåren lottas ut priser av vilka en kryssning till Karibien är kronan på verket.

Konstverket har planerats av ljus- och ljudkonstnären Janne Auvinen tillsammans med medieteamet RYHMÄ 106. I teamet ingår ljudplanerarna Eero Auvinen och Iiro Laakso, belysningsplanerarna Petteri Unkila och Eero Helle samt arrangemangsplaneraren Oskar Krogell.

Helheten Sagolika Aura å är en del av Åbo stads jubileumsplan för jubileumsåret Finland 100  och ingår i spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet. Helheten finansieras med avkastning från Fonden för stadens förskönelse. 

www.turku.fi/sv/sagolika-aura