Finlands 100-årsjubileum firades med glädje och värdighet under hela 2017. Ett stort tack till alla som byggde och medverkade i programmet, utan er skulle Finlands jubileumsår inte ha blivit av! VI önskar Finland, finländarna och Finlands vänner framgång även för de kommande hundra åren!

Finlands 100-årsjubileum firades med glädje och värdighet under hela 2017. Mottot för jubileumsåret, Tillsammans, förverkligades utmärkt i både små och stora projekt i olika branscher. Visionärer och experter slog ihop sina krafter och bjöd oss finländare på ett enastående rikligt program. Därför vill vi rikta ett STORT TACK till alla som byggde och medverkade i programmet, utan er skulle Finlands jubileumsår inte ha blivit av!

Efter att jubileumsåret invigdes på nyårsafton sparkades programåret i gång med imponerande storproduktioner: Åbo stadsteaters musikal Tom of Finland samt Åbo musikfestspels och Åbo filharmoniska orkesters gemensamma opera Die Kalewainen in Pochjola uppmärksammades stort i medierna och överöstes med beröm i sociala medier. Tom of Finland figurerade i programmet under hela året i utställningar, på bioduken och vid diskussionstillfällen.

Förutom på operascenen fick vi njuta av Kalevalatolkningar och referenser till händelser och karaktärer i vårt nationalepos bland annat i teamåkning, en webbserie, en dokumentärfilm och dockteater.

I storevenemangens virvlar

Danstemat förverkligades i början av året bland annat i form av dansbanedans på skolorna, dansteaterföreställningar på servicehus och WAM:s museitur Sarastuksia. Sommarens dansevenemang toppades naturligtvis av folkkulturfestivalen Europeade, som under nästan en hel vecka intog gatorna och estraderna i Åbo med sång och dans. Den glada festen som sprudlade av färg, ljud, exotism och glädje nådde över 200 000 åskådare och lyssnare.

Av sommarens andra storevenemang torde Tall Ships Races, som samlade stora segelfartyg från alla håll i världen i Aura å, höra till de mest minnesvärda. Över en halv miljon personer besökte Åbo för att beundra fartygen och besättningsparaderna samt för att lyssna på konserterna.

Europeade-dansare på Kristinegatan

Kroppskultur och mat för själen

Inom idrotten firade Paavo Nurmi Games sitt 60-årsjubileum. I den duggiga junikvällen hejade tiotusen åskådare på de internationella idrottarna. Förutom friidrott bjöd i synnerhet våren och sommaren på en mångfald av idrottsevenemang. Åbo stod bland annat värd för världscupen i boboll. Dessutom sprang, promenerade och åkte man rullskridskor på motionsevenemanget Finland100km, tog reda på vem som härskar i fotboll och sporrade varandra på Fight Back Run.

Reformationens märkesår kopplades till självständighetens jubileumsår genom de samhälleliga förnyelser som reformationen i sin tid förde med sig i Finland. Reformationen firades såväl i början av året under Agricolaveckan och Kyrkodagarna som i november på huvudfesten ”En gemensam resa - Reformationen 500 år”.

Inom företagsvärlden besöktes festivalen The Shift av dubbelt fler personer än i fjol och tog sitt första steg mot Kakolabacken. På Åbodagen visade aboensiska företag, organisationer och föreningar upp sitt kunnande runt om i staden. Finland 100 syntes särskilt vid stadshuset där slutårets program presenterades för besökarna, och på Salutorget där man ordnade lotterier varje heltimme. På bibliotekets innergård ordnades frågesport och en käpphästbana lockade tävlingsinriktade deltagare.

Kulturen blomstrade

På Århundradets kulturgala firades och belönades inhemska kulturella gärningar och aktörer från självständighetstiden. Juryn och publiken valde Jean Sibelius till århundradets kulturperson. Tove Jansson nådde en andra plats, Alvar Aalto var trea.

Under jubileumsåret har musiken både varit en del av olika evenemang och fått stå i centrum – vi har fått njuta av soul, jazz, folkmusik, karaoke och körmusik såväl på servicehus, i nationalparker och i kyrkor som kring en träskstrand.

Utställningar, seminarier och gemenskapsevenemang som ordnades av lokala museer och traditionsföreningar bidrog med efterlängtade lokala inslag i programmet och lockade folk också utanför ortsgränserna.

Aurinkobalettis Tio sånger om kvinnan, bild Antti Kurola

Ute i naturen – och också inne i staden

Enligt Statistikcentralens* undersökning var Finlands natur ett av de mest populära teman under jubileumsåret. Promenader i byarna, finnhästtemat, vild mat och evenemang under bar himmel vittnar om finländarnas behov av att få vara nära naturen. Under Tillsammans-veckoslutet i augusti åt man middag vid Aura ås strand, gjorde asfaltmålningar och såg filmer utomhus på ungdomslokalen i Koskis samt rodde och gick på dramapromenader i Pemar.

På Naturens dagar tog sig finländarna ut i friska luften. Den 26 augusti vandrade, grillade och lyssnade man på körsång och sjöng allsång i Kurjenrahka nationalpark. På självständighetsdagen kulminerade naturtemat och hela jubileumsåret i multikonstverket Luminous, vars djurfigurer promenerade på Åbo slotts upplysta fasad.

De kommande hundra åren

Jubileumsåret som kulminerade i Finlands hundrade självständighetsdag den 6 december 2017 var fullspäckat med evenemang och samvaro som ledde till att finländarna hittade varandra och inspirerades till att pröva på nya saker. Vi hoppas att vi finländare också i fortsättningen bärs framåt av gemensamma gärningar och erfarenheter.

* Uppföljningsstudien för Finland 100 görs som en del av Statistikcentralens konsumentbarometer och resultaten kan generaliseras till hela befolkningen. Uppföljningsperioderna genomförs fem gånger (09/2015, 09/2016, 03/2017, 09/2017) och den sista delen efter att jubileumsåret tagit slut, i mars 2018. I den nyaste undersökningen 09/2017 intervjuades sammanlagt 1 157 slumpvis utvalda personer i åldern 15–84 år som permanent bor i Finland.