Åbo Akademi firar sitt hundraårsjubileum på många olika sätt i år. Det svenskspråkiga universitetet har haft en stor betydelse för det tvåspråkiga Åbo och spelar fortfarande en framträdande roll med tanke på image, utbildning och forskning.

Åbo Akademi firar sitt hundraårsjubileum på många olika sätt i år. Det svenskspråkiga universitetet har haft en stor betydelse för det tvåspråkiga Åbo och spelar fortfarande en framträdande roll med tanke på image, utbildning och forskning. Åbo Akademi grundades 1918 och var en av de första institutionerna i det självständiga Finland.

Åbo Akademi har profilerat sig bl.a. inom naturvetenskaper och teknik. Särskilt hav och vatten har hört till de centrala forskningsområdena med starka internationella kopplingar. Inom marinbiologin har Åbo Akademi profilerat sig särskilt genom forskningen om Östersjön och dess miljöförhållanden.

I Åbo stads strategi har man starkt lyft fram Åbo som en maritim kuststad vid Östersjön som för sin del bär ansvar för Östersjöns tillstånd. Frågorna kring marinindustrin och havstrafiken är mycket starkt framme som Åbo stads näringspolitiska tyngdpunktsområden.

Mellan Åbo stads och Åbo Akademis ledning har man fört diskussioner om hur Åbo stads mål och tyngdpunkter samt Åbo Akademis kompetens ska kunna utnyttjas och utvecklas vidare med hänsyn till de gemensamma intressena.

Därmed beslutade Åbo stadsstyrelse i oktober i fjol att donera en miljon euro till Åbo Akademi för en professur i havsforskning. Av donationen fördelas 300 000 euro för innevarande år och den resterande summan på 700 000 euro fördelas under åren 2019-20. Donationsprofessuren stöder för sin del verkställandet av tyngdpunkterna i stadens strategiska program, näringspolitiken och universitetssamarbetet genom att samtidigt beakta Åbo Akademis jubileumsår.

Åbo bidrar till synlighet och marknadsföring

Åbo stad vill vara med och berätta om Åbo Akademis betydelse för hela Åbo. Det är därför staden deltar i Åbo Akademis jubileumsår genom många olika åtgärder för att öka synligheten och kännedomen om jubileumsåret. Staden ställer under hela året sina Abribustavlor (annonstavlor vid vägarna i centrum), Blip-tavlor och pyloner gratis till Akademins förfogande för att ställa ut egenproducerat material. Förutom materialet som syns i stadsbilden i stor utsträckning ordnar staden också en festflaggning utanför stadshuset den dag som Akademin önskar.

Invånartidningen Åboposten som utges av staden och delas ut till varje hushåll i Åbo lyfter fram jubileumsåret i sina material under hela året. Åbo Akademis jubileumsår och dess evenemang marknadsförs också i stadens kanaler i sociala medier som når 170 000 personer i månaden.

Åbo stad samarbetar också intensivt med Åbo Akademi och andra högskolor i Åbo inom ramen för verksamheten Studiestaden Åbo. Tjugo procent av Åboborna är högskolestuderande. Målet är att göra Åbo till Finlands bästa studiestad dit man kommer för att studera och där man stannar kvar för att bo och arbeta efter utexamineringen. Campusområdet och servicen för studerande utvecklas tillsammans.

Foto: Johanna Bruun / Åbo Akademi