Onsdagen den 28 februari kommer Konsttestarna, det största kulturprojektet för unga genom tiderna i Finlands historia, att nå ett betydande jämnt tal. De unga konsttestarna kommer att göra sitt 100 000:e konstbesök precis på Kalevaladagen – hur träffande!

Målet för projektet är att krossa myten om att konst är en svår gren. I Egentliga Finland har under det här läsåret redan gjorts mer än 10 000 konstbesök inom ramen för projektet. Under hösten besöktes Åbo filharmoniska orkesters konserter för konsttestare av över 5 600 elever i åttonde klass, och över 2 500 såg utställningen Kroppsbild i Wäinö Aaltonens museum.

Konsttestarna besöker ännu museet Aboa Vetus & Ars Nova varje dag från måndag till torsdag från den 26 februari till den 1 mars 2018. Under veckan går åttondeklassister från Katariinan koulu, Laurin koulu, Maijamäen koulu och Vaisaaren koulu på museets snabbkonstdejtar med konstverken i Åbobiennalen.

I Konsttestarna gör elever i åttonde klass tillsammans med sin lärare ett konstbesök i sitt eget landskap och ett till ett nationellt besöksmål i Finland. De flesta av dem görs till Helsingfors. De nyländska klasserna besöker konstevenemang på annat håll i Finland.

– Över 99 % av alla landets elever i åttonde klass deltar i Konsttestarna, så vi ordnar ca 130 000 besök runt om i Finland under läsåret. Vårens sista besök görs den 22 maj, berättar regionkoordinatorn för Egentliga Finland och Åland Anni Niemensivu från Abo stads fritidssektor.

– Efter konstbesöket bedömer de unga sina upplevelser genom att ge 1–5 stjärnor och skriva en kort recension. Det för tillfället populäraste besöksobjektet är Dansteatern ERI:s Sata lasissa – rakkauden viiltoja.

Projektet varar i tre läsår (2017–2020). För den följande projektperioden har museet Aboa Vetus & Ars Nova, Dansteatern ERI, Åbo filharmoniska orkester och Åbo konstmuseum valts ut i Egentliga Finland.

Projektet Konsttestarna koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland och finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden.