Svenskfinlands enda poesifestival Åbo poesidagar bjuder för nionde gången på ett brett och ystert pro-gram för poesivänner i alla åldrar

Frågor och närmare information:
poesidagarna@gmail.com
Anna Edgren, kulturkoordinator
anna.edgren@turku.fi
t. 040 1804 515

På programmet står författarsamtal, föredrag om dikt som klang och tanke, exempel på hur bibliotek och andra kan synliggöra poesi på ett kreativt sätt, högläsning och poesi-inspirerad dansföreställning mm. Fredagen avslutas traditionsenligt med Poetry Slam för alla som vill framföra eller lyssna på spoken word-poesi. Under lördagens kvällskonsert Poetry Glam får publiken avnjuta popmusik från Kvevlax med skivaktuella Månskensbonden och band. På lördag pratar Månskensbonden, dvs Markus Bergfors, om sina sångtexter och hur han ser på kombinationen text och musik. Debutanterna Adrian Perera, Emma Ahlgren och Sinéad Obrey diskuterar hur det är att debutera med poesi, medan en av Nordens främsta poeter, Tua Forsström, både pratar om och läser sina egna texter.

Övriga poesidagsgäster är bl.a. Martina Moliis-Mellberg som också i Sverige rönt stor uppmärksamhet, Matilda Södergran, Ralf Andtbacka, Thomas Brunell och danskonstnären Rianna Rintamäki som framför ett Edith Södergran-inspirerat dansverk i huvudbibliotekets rotunda.

Temat för i år, poesins akustik, är inspirerat av Bror Rönnholms antologi Och skogen blir en orgel med dikter kopplade till musik. På biblioteksbron kan man 6-13.4 lyssna på den specialbeställda poesi- och ljudinstallationen Jag är främmande i detta land av Mostly Franck (musikern Jonas Franck och sångaren Anna Frank). Tjuvstart blir det redan torsdag 5.4 med ljuddrama på Bokens hus, då vankas det hörspel och diskussion med poeten Heidi von Wright och dramaturgen Janina Jansson.

På biblioteksbron kan man 6-13.4 lyssna på den specialbeställda poesi- och ljudinstallationen Jag är främmande i detta land av Mostly Franck

Inträdet är avgiftsfritt och om inget annat nämns äger programpunkterna rum i Studion på Åbo huvudbibliotek (Slottsgatan 2).

Sedan startskottet 2002 har Åbo poesidagar etablerats som Finlands enda svenskspråkiga litterära festival med fokus på poesi. Poesidagarna återkommer vartannat år i början av april. Arrangörer är Åbo stads fritidssektor i samarbete med Finlands Svenska Författareförening, Bokens hus, ämnesföreningen Prosa, Finlandssvenskt filmcentrum samt Folkets bildningsförbund.

Åbo poesidagar 2018 understöds av Svenska kulturfonden, Gesellius fond, Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond samt Kulturfonden för Sverige och Finland.