Åbo stadsstyrelse diskuterar 26.3.2018 placeringsorten för det nya Historiska museet som ska uppföras i Åbo. Sexton alternativ har identifierats som eventuell placeringsort.

Åbo stadsstyrelse diskuterar 26.3.2018 placeringsorten för det nya Historiska museet som ska uppföras i Åbo. Sexton alternativ har identifierats som eventuell placeringsort, av dem är en del fastigheter som ägs av staden och en del har andra aktörer föreslagit för staden.

Placeringsalternativen som staden äger är magasinsmiljön på Åbo slotts område och tomten på Vallgravsgatan 10, markområdet mellan Forum Marinum och stranden, tomten för de före detta Tekniska anstalterna (Ursinsgatan 6), tomten Ekolodet bredvid WAM, området intill Biologiska museet, Självständighetsplan (i ändan av Paavo Nurmis allé), området känt som Spindeltomten, Saluhallskvarteret och Fortunakvarteret (hörnet mellan Konsulshuset och Turistinformationen).

Dessutom har det kommit in idéer för fastigheter som staden äger i fråga om Katedralskolans tomt och en museilösning enligt vilken museet skulle sprängas in i Vårdberget.

Alternativa placeringar gällande andra fastigheter än de som staden äger är Bangårdens upplevelsecenter, Rettigs tobaksfabrik, Landshövdingens magasinstomt och tomten på Eriksgatan 1.

Stadsstyrelsens diskussion fungerar som remissdebatt. Det är fortfarande möjligt att även andra bra alternativ tas med i jämförelsen. Museets placeringsort kommer upp till behandlings som beslutsärende inom den närmsta framtiden så att placeringsalternativen under våren begränsas till tre till fem som sedan skickas vidare för fortsatt beredning.

För de placeringsalternativ som framskridit till fortsatt behandling kommer det bl.a. att tas fram arkitektkonceptplaner och det görs preliminära kalkyler utifrån vilka det faktiska beslutet om placeringsorten fattas.