En del av hushållen och fritidsinvånarna i sydvästra Finland kommer inom en snar framtid att kontaktas av miljöskyddmyndigheterna i den egna kommunen om att ansluta fastigheten till avfallstransporten.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har vid uppföljningen av avfallstransporterna lagt märke till att en betydande del av hushållen och fritidsfastigheterna saknas från de transportuppgifter avfallstransportörerna har lämnat in till nämnden. Miljöskyddsmyndigheterna handleder, när det är möjligt, fastighetsinnehavare att ansluta sig till avfallstransporten enligt bestämmelserna för avfallshantering. Byggnader som har registrerats som obeboeliga och obebodda fasta bostadsbyggnader omfattas inte av övervakningen.

I Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Pemar, Pargas (inte skärgården), Pöytis, Rusko, (inte Vahto), Salo, Sagu och Åbo beställer varje fastighetsinnehavare tömning av avfallskärl från ett transportföretag enligt eget val. För många transportföretag är det en utmaning att kunna lämna in aktuell transportinformation i begärt format till avfallshanteringsmyndigheterna och därför är det nödvändigt att följa upp och övervaka transportsituationen enligt läget för cirka ett år sedan. Enligt avfallshanteringsnämndens transportuppgifter ser det ut som om sammanlagt cirka 15 000 hushåll och fritidsbostäder i ovan nämnda kommuner inte omfattas av avfallstransporterna. Om avfallstransporten är omskött och man trots detta får ett övervakningsbrev lönar det sig för invånaren att kontakta avfallstransportören och kontrollera att transportören har korrekta adressuppgifter för den fastighet varifrån avfallet hämtas. En skriftlig anmälan ska göras till avfallshanteringsnämnden om man använder sig av gemensamma avfallskärl (samkärl). En blankett för anmälan om samkärl finns på Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s webbplats www.lsjh.fi/sv/tjanster/e-tjanster/gor-en-anmalan-om-ett-samkarl-kimppakarl/

På Kimitoön, i Nådendal, Nousis, Masko, Virmo, Pargas skärgård, Reso och Vahto-området i Rusko är avfallstransporten för hushåll och fritidsbostäder en av kommunen ordnad tjänst och kommunens avfallshanteringsmyndigheter har därmed direkt information om de genomförda avfallstransporterna. Sammanlagt 490 hushåll och fritidsbostäder i de här kommunerna omfattas av övervakningsåtgärderna.

Alla bostadsfastigheter och fritidsbostäder i sydvästra Finland ska vara anslutna till en fastighetsspecifik avfallstransport, med undantag för de fastigheter i skärgården som omfattas av områdesinsamlingen. För fastigheterna ska ordnas åtminstone ett avfallskärl för brännbart avfall, vilket ska tömmas regelbundet. Kärlet kan även vara gemensamma med de närmaste grannarna och då meddelar innehavaren av det gemensamma kärlet de hushåll som använder kärlet, antingen till avfallshanteringsnämnden eller till kommunernas gemensamma avfallshanteringsbolag Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, beroende på kommunens avfallstransportsystem. För fastigheter med flera bostäder, till exempel husbolag, ska utöver insamlingen av brännbart avfall även ordnas en separat insamling av nyttoavfall i enlighet med avfallshanteringsbestämmelserna. Avfallshanteringsbestämmelserna finns bland annat på Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s webbplats.

www.lsjh.fi/sv/tjanster/sydvastra-finlands-avfallshanteringsnamnd/