Direktflyg från Åbo till Kaunas i Litauen opererade av Wizz Air börjades idag. Det första flyget av den nya rutten lyfte från Åbo flygplats kl. 9.50. Den nya rutten trafikeras två gånger i veckan, avgångar från Åbo sker på måndagar och fredagar.

Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen och chef för Åbo flygplats Juha Aaltonen klippte ett rött band till äran av ruttens start.

– Eftersom öppning av en ny rutt är alltid betydelsefullt för hela flygfältets utveckling och verksamhet, Finnavia och Åbo stad ville erbjuda kaffe och tårta till alla resenärer på den första flygturen, säger Juha Aaltonen.

Naantalin Matkakauppa, som är verksam i Åboregionen, har reagerat snabbt på införandet av den nya förbindelsen och erbjuder färdiga resepaket till Kaunas. 

Kaunas erbjuder upplevelser till resenärerna

Kaunas är den näst största staden i Litauen med över 310 000 invånare och är landets före detta huvudstad. Kaunas ligger i mellersta Litauen vid korsningen av landets två största åar, Niemen och Neris. Staden ligger också nära vägsträckan Via Baltica. Avståndet mellan Kaunas och landets nuvarande huvudstad Vilnius är cirka 100 kilometer. Kaunas blir Europas kulturhuvudstad år 2022.

Staden kallas ofta för en studerandes stad, eftersom över 25 000 personer studerar vid stadens universitet. Bland annat det största tekniska universitet i de baltiska länderna med nästan 12 000 studerande ligger i denna stad. Kaunas är också en gammal hansestad, som finns märkt på en arabisk karta från 1140-talet. Därmed är den historiska gamla staden en av de otaliga sevärdheterna i staden. 

Från Åbo kommer man smidigt till världen

Flygplatsens tillväxt är för närvarande på en stabil och varaktig nivå. Under det pågående året har mängden resenärer ökat med 11 procent och den nya förbindelsen kommer att öka mängden. Åbo flygplats är den näst livligaste flygplatsen i Finland då man betraktar mängden internationella resenärer.

Från Åbo kan man flyga smidigt till flera destinationer i världen. Ett omfattande nätverk av anslutande förbindelser är tillgängligt via flygfälten i Stockholm, Riga och Helsingfors, dit det finns direktflyg utöver Gdansk och Kaunas.

Åbo flygplats styrkor är definitivt dess rymlighet och korta genomgångstider, vilket betyder att avfärden är lätt och stresslös. Flygplatsen är nära sina användare så resenärerna undviker en lång transitkörning till Helsingfors-Vanda i mörkret och dåliga vägförhållanden.

– Innan resan lönar det sig att kolla de möjligheter Åbo flygplats erbjuder, för att Åbo är oftast det förmånligaste och bekvämaste alternativet med tanke på hela resekedjan, betonar Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen. 

Mer information om Åbo flygplats

 

 

Nyckelord: