Åbo bjuder på roliga tidsfördriv för alla skollediga ungdomar under sportlovsveckan 18–24.2. Avgiftsfritt eller för en liten slant kan man pröva på många olika hantverksarbeten, friluftsliv eller t.ex. njuta av teater eller film.

Barnens ljusland i Äventyrsparken

Barnens ljusland lyser upp Äventyrsparken lördagen 23.2 kl. 17–21. Man kan gå omkring i området i egen takt och parkens lekredskap kan användas som vanligt. Barn under 10 år bör ha en vuxen med sig till evenemanget. Äventyrsparken är stängd av säkerhetsskäl under förberedelserna inför evenemanget mellan 22.2 kl. 19 och 23.2 kl. 17.

Prova på rymningsspel för hela familijen torsdag och fredag. Torsdag 21.2 marscherar cirkusduon Herttakuninkaat med en grupp konstiga figurer till Äventyrsparkens teater. Föreställningen är lämplig för barn över 3 år.

Får vi pusslet färdigt i Vimma?

Ungdomarnas konst- och aktivitetshus Vimma får fart av 9–18-åringarnas sportlovsevenemang 20–22.2 från kl. 12. På programmet finns hantverksarbete, spel och mysigt filmtittande.

I strykpärlsverkstaden kan du göra en egen bit av ett gemensamt konstverk, som sedan ställs ut i Vimma. I pusselhörnan finns ett pussel med 1 000 bitar, som vi lägger tillsammans utan modellbild. I pappersverkstaden marmorerar vi papper och viker origami av mönstrade papper. I dockverkstaden tillverkas skrotdockor. I animationsverkstaden (torsdag och fredag kl. 12–16) kan du göra egna animationer. Dessutom är scenen fri för egna föreställningar. I verkstäderna är handledningen på finska.

I spelgrottan på tredje våningen kl. 12–16 finns PS4- och Wii-konsoler och datorer samt schiltte-, bordshockey-, bräd- och kortspel tillgängliga. Under alla tre dagarna från kl.13 visas film i Kafé Vimma. Evenemanget är gratis men deltagandet förutsätter att du har ett ungdomskort.

Guidade rundturer och vintrigt pyssel i museerna

I museerna finns det mycket att göra också på sportlovet. I Kurala Bybacke leker vi vintriga utelekar och grillar korv på semesterveckans torsdag och fredag kl. 11–16. I Försöksverkstaden kan du snickra fågelholkar lördag och söndag kl. 13–17.

I Wäinö Aaltonens museum gör vi konstverk i öppna konstverkstäder från tisdag till fredag kl. 12–15. I Apoteksmuseets och gården Qwensels guidningar får du höra om herrskapens liv förr i världen och läkemedlens historia. Guidningar på svenska lördag och söndag kl. 12.

På Åbo slott  ges Riddarturer på svenska fredag, lördag och söndag kl. 12.30. I Slottsverkstadenkan du bekanta dig med 1600-talets ornamentik och tillverka olika lyxföremål från tisdag till lördag kl. 12–16. Medeltidsrundturer från tisdag till söndag kl. 12.15 och 16.30.

Mysterier och brädspel i huvudbiblioteket

I huvudbibliotekets barnavdelning Saga är man på detektivhumör. I Lasse-Majas detektivbyrås kunskapsorientering kan flitiga läsare gå ut på äventyr i spåren av Lasses och Majas mysterier runt om i Saga. I Sagas informationsdisk får du ett uppgiftspapper med noggrannare instruktioner. Gå på egen hand i kunskapsorienteringen 18–22.2. Uppgifterna finns på finska och svenska.

Från måndag till fredag finns spännande bilderböcker, detektivböcker och mysterieböcker framme i Sagotältet. I Saga kan man också stanna en stund för att spela klassiska brädspel – leta efter Afrikas stjärna eller Inkas skatt.

Åka skidor, skridskor eller simma

I Impivaaras skiduthyrning kan du hyra skidor, pjäxor och stavar under sportlovet från måndag till fredag kl.11–19 och veckoslutet kl. 11–16. Åk skridskor på naturis med reservation för vädret. Kuppis skridskobana Masken och Barkplanens konstisbana är öppna även i sämre väder. På konstisbanan finns också skridskoskolor för barn. Skridskouthyrningen vid Barkplanens konstisbana är öppen på sportlovet mån–sön kl. 11–16 och Kuppis uthyrning måndag, onsdag och fredag kl. 14–20.

Till sportlovet har vi också ökat de avgiftsfria allmänna turerna i Impivaaras och Kråkkärrets ishallar samt Impivaaras fotbollshall. Träna simning i Impivaara och Petrelius simhallar. Under vattenlekstunderna finns stora vattenleksaker tillgängliga för alla. I Impivaara finns även extra tider för simhopp.