Under nästa regeringsperiod bör man i den nationella stadspolitiken sätta fokus på städernas särskilda utmaningar och möjligheter, där de stora städerna spelar en nyckelroll då dessa utmaningar ska tacklas. Likvärdigt kompanjonskap och växelverkan mellan de sex största städerna och staten behövs i stadspolitiken.

Stadspolitiken skapar förutsättningar för städernas och hela landets framgång

De sex största städerna i Finland har utarbetat gemensamma mål för regeringsprogrammet. De stora städerna är drivkrafter för Finlands internationalisering och ekonomi, men också sociala problem såsom segregation och säkerhetshot koncentreras i allt högre grad till städerna i takt med den allt snabbare urbaniseringen.  Städerna befinner sig i en nyckelposition då man ska lösa dessa betydande utmaningar, som överskrider de administrativa gränserna. Utmaningarna är gemensamma för staten och för städerna.

- De verktyg som står till statens och städernas förfogande, dels den lagstiftande makten och budgetmakten, dels städernas branschmångfald, lokalkännedom och kompanjonskap, bör kombineras så att de kompletterar varandra. Staten kan inte nå sina mål utan städerna, städerna kan inte nå sin fulla potential utan staten. Lösningen av de gemensamma utmaningarna kräver att städerna har vidsträckt kompetens att agera och tillräckliga resurser. Det krävs också att staten och de största städerna växelverkar på ett sätt som bygger på kompanjonskap, konstaterar borgmästarna Jan Vapaavuori och Lauri Lyly samt stadsdirektörerna Jukka Mäkelä, Päivi Laajala, Minna Arve och Ritva Viljanen

I städerna Helsingfors, Esbos, Uleåborgs, Tammerfors, Åbos och Vandas gemensamma mål för regeringsprogrammet finns en betoning på tillgången på arbetskraft, ökad arbetskraftsinvandring och integration av invandrare samt på forsknings-, utbildnings- och kompetenssatsningar liksom också på åtgärder som förbättrar de stora städernas nåbarhet nationellt och globalt. Vidtar man tillhörande åtgärder, kan man svara mot de utmaningar som bottnar i hållbar urbanisering och tillväxt samt skapa förutsättningar för framgång i såväl städerna som landet i övrigt.

Under nästa regeringsperiod behövs en politik där man tar hänsyn till skillnaden mellan kommun och stad

Under nästa regeringsperiod behövs dessutom en riksomfattande stadspolitik som bättre beaktar skillnaderna mellan kommuner och städer.

- De största städernas särdrag och det särskilda ansvar som dessa städer axlar för att lösa samhällsproblem samt den tilltagande differentieringen inom det kommunala fältet till följd av urbaniseringen leder till att större lokalt spelrum blir alltmer påkallat. Rikstäckande, enhetliga och statsledda lösningar gagnar inte längre ett sådant Finland där villkoren inom landet i allt snabbare takt glider isär, betonar de sex största städernas ledare. 

C21-städernas målsättningar för regeringsprogrammet publicerades den 8 februari 2019. De sex största städernas färska målsättningar kompletterar städernas gemensamma helhetsmål för regeringsprogrammet.

I de sex största städernas målsättningar för regeringsprogrammet ingår inga mål med anknytning till social- och hälsovårdsreformen. De största städerna tar ställning till reformen separat när dess öde har klarnat. Ledningen i de sex största städerna har upprepade gånger uttalat sig om att reformen i sin nuvarande form inte kan genomföras.

Länk till målen för regeringsprogrammet