Vid utvecklingsverkstäderna Kulturkortet 2.0 i januari planerades tjänstens framtid tillsammans med kulturkortsinnehavare, yrkesverksamma inom det fria konstfältet samt personalen vid Åbo stads fritidssektor.

Till verkstäderna ansökte så många som 223 kulturkortsinnehavare, av vilka man bjöd in 53 deltagare. Urvalskriterierna för utvecklingsverkstäderna var att hitta en så mångsidig grupp kulturkortsinnehavare som möjligt.

Deltagarna hade många fina tankar och önskemål, de hängav sig också helt åt att ivrigt bolla idéer med öppet sinne.

– Ur verkstädernas resultat framkom ett tydligt behov av ökad gemenskap och växelverkan. Vi beslöt oss för att redan denna vår förverkliga s.k. ”rosettskrinningstillfällen” för kulturkortsinnehavare som man hade föreslagit i verkstäderna. Dessa tillfällen möjliggör slumpmässiga möten med andra kulturkortsinnehavare. Många ville ha en möjlighet att dela sina tankar om en nyss upplevd kulturhändelse med andra kulturkortsinnehavare, för att fördjupa och dela sin upplevelse, konstaterar Åbos direktör för fritidssektorn Minna Sartes.

De första tillfällena då kulturkortsinnehavare har möjligheten att träffa varandra ordnas på försök i mars–april i WAM, Åbo slott och Åbo Stadsteater. Försökstillfällena har i främsta hand erbjudits till dem som ansökte till och deltog i utvecklingsverkstäderna.

Det finns fortfarande lediga platser vid en del av dessa tillfällen, så du kan också anmäla dig via länkarna nedan, antalet platser är begränsat. Om tillfällena upplevs som fungerande och lyckade är det meningen att flera tillfällen ordnas i fortsättningen för alla kulturkortsinnehavare.

– Speciellt intressanta idéer vid Kulturkortets utvecklingsverkstäder var en valuta som ger kulturellt kapital, ett underlag för kulturell delningsekonomi och inverkan på välbefinnandet som kan mätas med hjälp av dessa, till exempel vad gäller användandet av social- och hälsovårdstjänster eller kulturutbudets direkta ekonomiska fördelar.

– Utvecklingen av Kulturkortet fortsätter på basis av resultaten och i framtidsplanerna finns också digitaliseringen av Kulturkortet. Vi informerar om utvecklingen av kortet då planerna har blivit tydligare, berättar Minna Sartes, direktör för fritidssektorn.

Vårens rundturer där man kan lära känna andra kulturkortsinnehavare

Upplev föreställningen Hamlet tillsammans med andra kulturkortsinnehavare!
Nu är ett bra tillfälle att se Åbo Stadsteaters hyllade föreställning Hamlet tillsammans med andra kulturkortsinnehavare. Som kulturkortsinnehavare får du biljetter till lördagsföreställningen 11.5. kl. 13 med fem euros rabatt (max. två biljetter/pers., priset avgörs på basis av vilka platser du valt).

Under mellanakten och efter föreställningen har man i foajén reserverat en stund för gemensamt utbyte av tankar om föreställningen. Samtidigt lär du känna regionens andra kulturkortsinnehavare. Man kan alltså bra skaffa en biljett bara till sig själv, eftersom andra kulturkortsinnehavare finns på plats som sällskap.

  • Biljetter kan bokas via teaterns försäljningstjänst på numret 02 262 0030 eller vid teaterhusets biljettkassa på adressen Östra Strandgatan 14, Åbo. Begränsat antal platser.
  • Läs mer om föreställningen (på finska)

Salla Tykkäs utställning på WAM
Lördagen 6.4. kl. 13 bekantar vi oss med Salla Tykkäs utställning på en guidad rundtur (på finska) och diskuterar verken tillsammans med guiden och övriga deltagare. Kl. 14 tittar vi tillsammans på en filmförevisning av Trilogia-serien, varefter det ännu är möjligt att fortsätta den gemensamma diskussionen.

  • Längd: 1,5 h
  • Max antal deltagare: 20
  • Förhandsanmälan (på finska)
  • Specialguidning för kulturkortsinnehavare till priset för inträdesbiljetten till WAM.
  • Wäinö Aaltonens museum, Östra Strandgatan 38

Utställningen Några ord om kvinnor i Åbo slott
Torsdagen 11.4. kl. 14 guidar forskaren Bengt Selin (på finska) runt utställningen Några ord om kvinnor i Åbo slott. Under rundturen diskuterar vi utställningens teman, valet av föremål samt bekantar oss med utställningsprocessen tillsammans med forskaren och övriga deltagare.

  • Längd: 1 h
  • Max antal deltagare: 20
  • Förhandsanmälan (på finska)
  • Specialguidning för kulturkortsinnehavare till priset för inträdesbiljetten till Åbo slott.
  • Åbo slott, Slottsgatan 80

 

Mer information: 
Niina Niemi-Nagy
Kultursekreterare
Åbo stads fritidssektor
niina.niemi-nagy@turku.fi

Nyckelord: