Borgmästaren i Helsingfors samt stadsdirektörerna för Åbo och Tallinn har skrivit under en vädjan till alla kustkommuner att gå samman i ett städtalko på Östersjöns stränder den 4 maj 2019.

Tallinns stadsdirektör Taavi Aas, Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och Åbo stadsdirektör Minna Arve, inbjuder kommunerna vid Östersjöns kust i Estland och Finland att uppmuntra invånarna att delta i talkot för att städa strandområden. Genom denna kampanj vill de fästa medborgarnas uppmärksamhet vid det ständigt växande hotet – avfall i havet.

Nästan 80 % av avfallet i havet består av plast och annat skräp som sköljts ut i havet från fastlandet. Detta skadar det känsliga ekosystemet i Östersjön. Nedbrytning av avfall är långsamt i naturen och plastavfallet är särskilt problematiskt, eftersom det bryts ned till allt mindre bitar och sprider sig i naturen. Undersökningarna visar att 90 % av havsfåglar har plast i magen, vilket är ofta orsaken till deras för tidiga död. Plast och annat avfall hamnar slutligen på vårt matbord, eftersom upp till 25 % av fisk som säljs på torget har plast i sin matsmältningskanal.

Endast tillsammans kan vi minska hot mot det havet som förenar oss alla. 

Det önskas fler strandtalko

Tallinn, Helsingfors och Åbo samarbetar aktivt för att skydda Östersjön. År 2006 tog Helsingfors och Åbo ett initiativ med namnet Östersjöutmaningen, som 270 aktörer redan har anslutit sig till: företag, organisationer, stats- och läroanstalter samt kommuner, bland dessa Tallinn. Redan för femte året i rad arrangeras ett gemensamt strandtalko, där hundratals frivilliga städar strandområden. Det är dock inte enbart fråga om en städningskampanj. Ett annat viktigt syfte för kampanjen är att öka miljömedvetenheten om Östersjön.

Stadsdirektörerna för Åbo och Tallinn samt borgmästaren i Helsingfors vädjar till kustkommunerna och gör ett föreslag om organisering av ett strandtalko den 4 maj 2019 eller om stödjande av lokala människors projekt som gäller städtalko vid Östersjön eller vid åar och andra vattendrag som utmynnar till Östersjön. De rekommenderar att i samband med talkot ordnas också program, där deltagarna får information om människans påverkan på Östersjöns miljö. Städerna Helsingfors, Åbo och Tallinn är redo att dela med sig av deras erfarenheter av att organisera strandtalko och av att öka invånarnas miljömedvetenhet.

Ytterligare information: www.itamerihaaste.net/sv