Det råder brist på kodare, diplomingenjörer och andra kunniga inom teknikbranschen i Åbo. För att lösa problemet utlyser Åbo en global Talent Call Turku-inbjudningstävling. Denna arrangeras av Turku Science Park Oy och Åbo stad i samarbete med Business Finland.

Tävlingen lockar högutbildade internationella experter till att bekanta sig med Åboregionens arbets- och karriärmöjligheter. Syftet är att främja tillgängligheten av kompetenta arbetstagare inom branscher som lider av brist på arbetskraft. Inbjudningstävlingen öppnas i dag den 23 april och vinnarna kommer att bekanta sig med Åbo i augusti.

Finland är ett av världens bästa länder för kombinering av arbets- och familjeliv. 

– Finland är ett av världens bästa länder för kombinering av arbets- och familjeliv. Till exempel år 2018 har Finland valts till världens bästa land för expat-familjer. Åboregionen är Finlands snabbast växande koncentration av innovation och kompetens. Regionens företag erbjuder ett stort antal intressanta arbetsmöjligheter för experter inom olika branscher, och Åbo som stad skapar utmärkta ramar för ett gott liv, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

I tävlingen vinner fem familjer från olika håll i världen en besöksresa till Åbo i augusti 2019. Besöksprogrammet består bland annat av företagsbesök och vinnarna bekantar sig med den finländska vardagen, tjänster och fritidsmöjligheter. Genom Talent Call Turku vill man nå minst 20 miljoner personer som ingår i målgruppen. 

– Säkrandet av tillgängligheten av kompetent arbetskraft är ytterst centralt för företagens tillväxt i Åboregionen. Endast företagen inom sjöfartsindustrin kommer att behöva tusentals nya experter inom de följande åren. Det är tydligt att alla de sakkunniga som företagen behöver inte finns här i Finland. Vi måste kunna locka spetskompetens även från utomlands, berättar Niko Kyynäräinen, verkställande direktören för Turku Science Park Oy.

Internationella talent-inbjudningstävlingar har tidigare genomförts till exempel i Nya Zeeland (Wellington), Holland (Eindhoven) och Estland. I Finland har ingenting liknande förverkligats tidigare.

Talent Call Turku startar 23.4.2019 på adressen www.talentcall.fi. Ansökningstiden utgår i 19.5. Vinnarna väljs under juni månad.

– Företag verksamma i Finland har brist på specialister. Talent Boost-kampanjer och evenemang utomlands syftar till att locka experter till företagen inom olika branscher runt om i Finland. Talent Call är ett utmärkt exempel av en sådan kampanj. Talent Boost erbjuder nätverk för företagen för att hitta internationell kompetens samt finansiellt stöd för att anställa de första internationella experterna, säger Ulla Hiekkanen-Mäkelä, Head of Talent Boost, Business Finland Oy.

Ytterligare information:

Talent Call Turku förverkligas som en del av projektet Talent Boost Turku AIKO, som är finansierat av Egentliga Finlands Förbund och genomförs av Turku Science Park Oy. Talent Call Turku är en del av Talent Turku -ekosystem som koordineras av Turku Science Park Oy och syftet är att främja Åboregionens attraktionskraft hos internationella experter och deras familjer. Talent Turku är däremot en del av den nationella, förvaltningsöverskridande åtgärdshelheten Talent Boost Finland, som koordineras av arbets- och näringsministeriet. 

Talent Call Turku-tävlingens webbsida är öppen på adressen www.talentcall.fi

Business Finlands program Talent Boost är ett av BF:s strategiska innehållshelheter. Inom dess ramar främjas åtgärdsprogrammet ”Tillväxt från internationella talanger” (”Kasvua kansainvälisistä osaajista”) i arbets- och näringsministeriets kundgränssnitt över förvaltningsgränserna. (på finska)

The Family Life Index 2018 

”Build a life around your career in Finland” -video av Business Finland: