Sommaren av delikatesser syns (och smakas) i Åbo, Finlands mathuvudstad. Olika evenemang med mat och dryck som tema lockar dig att prova på härliga portioner och bubblande dryck. Det finns något för alla: I Åbo firas det såväl tidig potatis som viner och öl från småbryggerier.

Nypotatisfestivalen

14–15.6.2019

Vännerna av nypotatisen samlas på Bryggerirestaurang Koulus gård till Nypotatisfestivalens start. För många är nypotatisen den mest förväntade sommardelikatessen och dess smakegenskaper är ju unika.

Turku Food & Wine Festival

25–27.7.2019

Food & Wine Festival omvandlar igen Forum Marinums och restaurang Görans gård till ett vallfärdsmål för finsmakare och alla som älskar kvalitetsviner och hantverkaröl. I festivalen deltar flera restauranger från Åboregionen. Lokala råvaror förvandlas till delikata tasting-portioner, av vilka man själv kan skapa en passlig helhet . Förutom viner erbjuds det hantverkaröl och -cider.

Vegånia / Ølfest / VØLUME

2–3.8.2019 & 3–4.8.2019

Det populära gatumatsevenemanget Vegånia ordnas redan för tredje gången på Gamla Stortorget – på den här gången med två nya kompletterande festivaler. Småbryggerierna på Ølfest erbjuder dryck till maten och det splitternya musikevenemanget VØLUME underhåller i Porthanskvären. Vegånias mattorg erbjuder olika lockande, ekologiskt producerade veganska läckerheter. Mattorget är öppet för alla och gratis. Vegånia utmanar alla Åborestauranger att erbjuda en vegansk portion eller menu under festivalets restaurangvecka.

Stora öl - Små bryggerier

22–24.8.2019

På evenemanget Suuret oluet – Pienet panimot samlas småbryggerierna från Åboregionen och hela landet. I huvudrollen står öl, cider, longdrinkar, destillat och läskedryck från småbryggerier. Man har inte heller glömt bort maten, för det finns matförsäljare på plats med ett varierande utbud av godbitar.

Food & Art Festival

5–8.9.2019

Food & Art -festivalen, som startade som toppkockarnas matläger, flyttar i år till Åbo Båtvarv och restauranger vid Aura å. Festivalen bjuder på matupplevelser från toppkök i världsklass i kombination med intressanta konstupplevelser. Det är möjligt att bekanta sig på matupplevelserna serverade av internationella och inhemska toppkockar på supéer, i form av matdemor och tasting-portioner och på restaurangturen vid Aura å.

Food Walk -kortet

Det är möjligt att bekanta sig med utbudet av flera olika restauranger och cafeer med Food walk-kortet, och samtidigt kan du njuta av den vackra åstranden. Kortet är också en utmärkt gåva!

Kortet kan användas i följande restauranger:

pinella_foodwalk.jpg
Bild: Åbo stad / Miia Alhanen